BLEKBERI SMARTFON: Testirali smo BB Z10
Foto: Blackbarry.com

Povratak na velika vrata

BLEKBERI SMARTFON: Testirali smo BB Z10

Tech -
Blekberi je predstavio svoj novi model telefona sa "pametnim" operativnim sistemom, a upravo ovaj model je glavni adut kompanije za povratak na tržište

Kanadski proizvođač telefona Blekberi vraća se na tržište sa svojim prvim "pametnjakovićem". Njihov model blekberi Z10 nije ništa nalik starim modilima koji su bili izuzetno popularni, posebno u biznis svetu. Novi model i najnoviji operativni sistem BB10 trbalo bi ne samo da zadovolji i vrati njihove uređaje u džepove biznismena, nego i tinejdžera koji će odlepiti za ovim telefonom.

Prvi razlog za ovo je njihov inovativni Blekberi hab, opcija koja služi da znatno olakša pregled obaveštenja svih vrsta. Prostim "slajdom" prsta ka udesno na "home skrinu" otvara vam se ova opcija u kojoj možete pronaći sve što vam treba. Pristigle SMS, MMS poruke ili notifikacije sa Fejsbuka, Tvitera, blekberi mesindžera...

Ono što upada u oči kada uzmete telefon u ruku je nedeostatak fizičkih tastera, pa se onda zapitate kako se gase aplikacije. Za to je napravljen jedinstven sistem. Svaku aplikaciju koju poktrenete možete ugasiti, ili samo "spustiti" na desktop, prostim slajdom prsta od logoa blekberija ka vrhu telefona. Nakon što se aplikacija spusti na home skrin možete je ugasiti pritiskom na X ikonu u dnu aplikacije.

Ekran sa svojih 4,2 inča, rezolucijom od 1280x768 piskela i jarkim bojama zadovoljiće potrebe svih korisnika. Što se tiče procesora, mnogi će reći da ne može da parira novim procesorima Samsunga od 8 jezgara, ali prevariće se. Procesor GHz "Qualcomm Snapdragon Krait" na 1,5 Ghz sa dva jezgra u kombinaciji sa 2Gb radne memorije obezbediće neverovatno brz rad ovog uređaja, koji definitivno može da parira svim proizvođačima, posebno zbog svog "adreno 225" grafičkim podsistemom.

Poseduje kameru nazadnjoj strani od 8 megapiksela koja snima u "Full HD" formatu, dok prednja kamera pravi zapise u HD rezoluciji (720p). Zanimljiv detalj na kameri koji će oduševiti tinejdžere je snimanje pet frejmova pre, i pet frejmova nakon trenutka slikanja. Ovo znači da ako slikate sebe, ili na primer grupnu fotografiju, aparat će locirati lica i ukoliko je neko zatvorio oči ili napravio grimasu, korisnik će to moći da ispravi ručno birajući frejm pre ili posle. Ovo će biti izuzuzetno korisno za Fejsbuk zaluđenike.

Tastatura je takođe inovativna i poseduje odlične opcije. Za početak ona sama prepoznaje jezik kojim pišete, a pamti i šta šta pišete stvarajući jedinstven oblik "sajber" baze reči koje koristite. Ona će prepoznavati vaše reči i u realnom vremenu izbacivati ponuđene reči na osnovu slova koje ste ukucali, a ukoliko izbaci reč koja vam odgovara prostim slajdom prsta ka gore prebacujete je u "boks" za pisanje poruke.

Sa desne strane telefona postoje tasteri za regulaciju tona, a ukoliko u isto vreme pritisnete oba tastera pravite skrin šot na telefonu.

Mnogi spominju nedostatak aplikacija na njihovom "onlajn storu", ali uzimajući u obzir da je ovaj operativni sistem nov, 100.000 aplikacija je dovoljno za početak, posebno uzimajući u obzir da u taj broj ulaze sve aplikacije koju su popularne.

Jedna od mana što se tiče našeg tržišta je nedostatak mape Srbije, ali iz Blekberija obećavaju da će nakon početka prodaje uređaja na našim prostorima doći i mape.

Na kraju, nadamo se da će ovaj telefon vratiti Blekberiju slavu koju je zaslužio i gradio godinama. Uvereni smo da ovaj uređaj ima sve što je potrebno da parira konkurentima iz Južne Koreje i Amerike koji su trenutno vodeći na tržištu.

http://www.youtube.com/watch?v=MkXIZkSQWLY

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track