Kjuriositi otkrio i najveće tajne Marsa

Intervju, Džon Grocinger, šef misije NASA na Marsu, EKSKLUZIVNO Godinu dana rov era NASA na Crvenoj

Kjuriositi otkrio i najveće tajne Marsa

Tech -
Uspesi Najvažnije dostignuće misije jeste pronalaženje prvog dokaza da je nekad davno postojalo jezero sa svim uslovima za život

BEOGRAD/PASADENA - Proslavili godišnjicu ispitivanja Crvene planete.Rover Kjuriositi Američke svemirske agencije NASA već godinu dana je na Marsu i dosad je poslao neverovatne podatke o Crvenoj planete. U timu koji prati rover nadaju se da će i u narednih godinu dana, pa i duže, biti podjednako važnih otkrića.- Verovao sam da će Kjuriositi uspeti. Rover je razvijen za misiju koja bi trajala jednu marsovsku godinu, što je skoro kao dve godine na Zemlji. Nije bilo garancija da će uspeti, posebno jer je ovo bilo sletanje najtežeg vozila na Mars dosad, ali smo planirali da uspemo - kaže u intervjuu za Kurir Džon Grocinger, geolog i vođa tima koji prati i kontroliše Kjuriositi.♦ Šta su najveći uspesi dosadašnje misije?- Najveća naučna dostignuća su to što je pronađen prvi dokaz da je nekad davno postojalo slatkovodno jezero koje je imalo sve uslove za život mikroba. Dokaz smo dobili analizirajući prvi uzorak materijala prikupljen bušenjem stena na Marsu. Koristeći analitičku laboratoriju i instrumente unutar rovera, naučnici su otkrili da je drevno okruženje imalo osnovne sastojke potrebne za život, hemijski izvor života i vode koja nije ni previše kisela ni previše slana. Druga važna otkrića su da je Mars izgubio svoju prvobitnu atmosferu u procesu koji se odigravao tako što je prvo nestajala površina atmosfere, a ne deo bliži tlu, kao i to da je Kjuriositi sleteo baš na mesto na kojem je nekad proticala voda. Velika inženjerska dostignuća omogućila su da dođemo do svih tih naučnih otkrića. To je uključivalo uspešno sletanje težeg tereta s najmodernijim instrumentima sposobnim da buše stene i prikupljaju uzorke.Šta je budućnost misije Kjuriositija?- Kjuriositi je već mesec dana na putu koji traje više meseci - dostizanje gornjih slojeva planine Šarp. Tamo će, nadamo se, rover ispitati razlike između nekadašnjeg i današnjeg okruženja Marsa, ali i kako su te razlike povezane s naseljivošću planete i promenama koje su se dogodile.Koliko dugo Kjuriositi može da preživi u surovim uslovima na Crvenoj planeti?- Rover je dizajniran, napravljen i testiran za misiju koja bi trajala oko 23 meseca. Nadamo se da će trajati duže i planiramo da na najbolji način iskoristimo rover za naučna istraživanja koliko god on bude radio.Koliko ste planirali da traje roverova misija na Marsu?- Jednu marsovsku godinu ili 687 zemaljskih dana.Da li su roveri poput Kjuriositija budućnost svemirskih istraživanja?- NASA je najavila da planira da razvije drugi rover sličan Kjuriositiju, koji će lansirati 2020. On će imati drugačije naučne ciljeve i nosiće druge instrumente, ali ta najava je dokaz poverenja u inženjere koji su napravili Kjuriositi. Misija našeg rovera jeste i da obezbedi informacije o dizajnu mašina za buduće ljudske misije za Mars. Zato roveri poput Kjuriositija jesu budućnost istraživanja Marsa, ali biće i drugih misija.

O roveru Kjuriositi- Za misiju je potrošeno 2,5 milijardi dolara- Rover je lansiran sa Zemlje 26. novembra 2011.- Na Mars je sleteo 6. avgusta 2012.- Kjuriositi ispituje krater Gejl na Marsu- Dizajn rovera biće iskorišćen i za misiju na Mars planiranu za 2020.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track