EKSPEDICIJA: Letelica NASA krenula u istraživanje Mesečeve prašine

Treće lunarno istraživanje

EKSPEDICIJA: Letelica NASA krenula u istraživanje Mesečeve prašine

Tech -
Reč je o 280 miliona dolara vrednoj svemirskoj letelici, koja se kreće na solarni pogon i litijumske baterije, a veličine je manjeg automobila

VAŠINGTON - NASA je jutros lansirala bespilotnu letelicu sa zadatkom da prouči atmosferu na Mesecu, što je treće lunarno istraživanje američke svemirske agencije za pet godina.

Letelica je lansirana rano jutros po srednjoevropskom vremenu sa kosmodroma Valops u saveznoj američkoj državi Virdžiniji. Istraživač lunarne atmosfere i prašine (LADEE), kako se letelica zove, trebalo bi da prikupi više podataka o atmosferi i prašini koje obavijaju Mesec, javio je AFP.

Reč je o 280 miliona dolara vrednoj svemirskoj letelici, koja se kreće na solarni pogon i litijumske baterije, a veličine je manjeg automobila.Njeno putovanje do Mesečeve orbite trajaće oko mesec dana, a samo istraživanje 100 dana.

Kada su američki astronauti kročili na Mesec pre četiri decenije, shvatili su da prašina može da bude veliki problem za osetljive letelice i opremu.

"Ako ikada odemo tamo na duže vreme, prašina će svuda ulaziti. To nije glatka prašina kao što su zrna peska na plaži. Ona je sačinjena od veoma, veoma malih fragmenata", kazao je stručnjak u agenciji NASA Džon Lagsdon."Posade svih misija Apolo žalile su na to što lunarna prašina prodire svuda", dodao je on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track