(VIDEO) KRVAV MESEC: Ovako je izgledalo pomračenje meseca u Americi
Foto: Rojters

Prirodni fenomen

(VIDEO) KRVAV MESEC: Ovako je izgledalo pomračenje meseca u Americi

Tech -
Pomračenje će biti vidljivo u SAD i u nekim regionima preko Atlantika

Potpuno pomračenje meseca počelo je iznad planete Zemlje, i ono će biti vidljivo iz svakog kutka. Ipak, samo stanovnici onih krajeva koji su sada u mraku moći će u potpunosti da uživaju u "krvavom mesecu".

Taj fenomen se događa kada su Sunce, Zemlje i Mesec u istoj ravni. Tada satelit dobije crvenkasti odsjaj, jer ulazi u Zemljinu senku, zbog čega se ta pojava često naziva "krvavi Mesec". Za razliku od pomračenja Sunca koje se dogodilo 20. marta, pomračenje meseca će biti vidljivo na celoj našoj planeti, naravno na delu Zemlje u kojem je mrak.

Foto: Profimedija
Foto: Profimedija

Pomračenje danas treba da počne u 12.15 i trajaće do 15.44. Pomračenje će biti vidljivo u SAD i u nekim regionima preko Atlantika. Sledeće potpuno pomračenje Meseca biće 28. septembra 2015. godine. Pomračenje Meseca je kao spektakularna astronomska pojava često u prošlosti tumačeno kao loš znak koji najavljuje propast nekog poduhvata. Primer za to je pomračenje koje se desilo 22. maja tokom turske opsade Carigrada 1453, koja je okončana padom grada i slomom Vizantije.

http://www.youtube.com/watch?v=XVHKXgc2NDk#t=12011

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track