(FOTO) VERAN KAO PAS: Kako su davali imena psima u antičkom svetu?
Foto: Profimedia

Najbolji čovekov prijatelj

(FOTO) VERAN KAO PAS: Kako su davali imena psima u antičkom svetu?

Zanimljivosti -

Za antičke Grke imenovanje psa bio je izuzetno važan korak. Ali je sam proces bio mnogo složeniji nego što je to slučaj danas.

Zna se da je u starom Egiptu mačka imala zastupljeno mesto, koje je i u religiji i kulturi bilo mistskih razmera, ali zaboravlja se da su u antičkom svetu (najpre u Grčkoj) i psi igrali izuzetno važnu ulogu.

Kerber, pas sa tri glave bio je čuvar podzemnog sveta, tj. čuvao je vrata Hada; boginja Artemida (kod Rimljana Dijana), boginja lova i divljine, koristila je pse koji su bili predstavljeni kao zvezde. Zvezda Sirius, najsjajnija zvezda na noćnom nebu često je personifikovana kao pas koji najavljuje sušu.

Reljef Heraklea i Kerbera (Foto: Profimedia)
Reljef Heraklea i Kerbera (Foto: Profimedia)

U antičkoj Grčkoj biranje imena kućnog ljubimca bilo je značajnije nego danas, jer je predstavljalo ritualno imenovanje čuvara. Postojao je običaj koji se danas može percipirati kao izuzetno surov i bezdušan, a to je kako se bira pas. Naime, štence treba odvojiti od majke i oko njih uljem iscrtati krug koji treba zapaliti. Ono štene koje keruša prvo izvuče iz vatrenog obruča postaće pas čuvar, jer je on najvredniji majci.

Detalj rimskog mozaika (Foto: Profimedia)
Detalj rimskog mozaika (Foto: Profimedia)

Imena se daju tek posle 6 meseci života, i daju se prema balansu uloge i osobina koje pas poseduje. Popularna imena koja su Grci davali danas su gotovo neprevodiva, ali ostaju neka poput: Plavi, Staratelj, Mesar, Brzi, Tvrdoglavi, Tragač, Srećko, Ubica, Domišljati, Bodež. Neka od neprevodivih bila bi: onaj koji je uludo hrabar, onaj koji napada živinu.

Autor: Luka Radovanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track