(FOTO) IGRA TELA I SMRTI: Evo šta se tačno dešava sa našim telom kada umremo
Foto: Profimedia

Vreme je neprijatelj

(FOTO) IGRA TELA I SMRTI: Evo šta se tačno dešava sa našim telom kada umremo

Zanimljivosti -

Koliko god bila gnusna i zastrašujuća tema smrti jedna je od najfascinantnijih. Nema odgovora na pitanje šta se dešava sa svešću nakon smrti, ali je itekako poznato šta se zbiva sa telom.

Iako je tehnika balzamovanja, odnosno mumificiranja poznata, zbog istorisjkih i socijalnih okolnosti danas nije neophodno održati lik pokojnika, tako da se današnje konvencionalne sahrane ipak ne koriste starim saznanjima.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Otkako su hrišćanstvo i slične monoteističke religije preuzele primat termin "duša" je postao bitniji od tela, ali je i dalje vrlo zanimljivo, iako pomalo morbidno, posmatrati šta se dešava sa telom posle smrti.

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia

Pre nego što počnemo, upozorićemo naše čitaoce nežnijeg senzibiliteta da ne nastavljaju.

Promene počinju na ćelijskom nivou. Nakon što ćelije počinju da umiru, naše telo postaje hrana insektima i životinjama. Najinteresantnije je to što samo telo počinje da vari neke organe.

1. Sekunde nakon smrti

Mozak po poslednji put šalje snažan nervni impuls, a ubrzo za njim sve staje. Temperatura tela pada za oko 17 stepeni Celzijusa sve dok se ne izjednači sa temperaturom okoline.

2. Minuti nakon smrti

Nervne ćelije ubrzo umiru usled nedostatka kiseonika, te počinju da se raspadaju i trule.

3. Sati nakon smrti

Digestivni trakt prestaje da radi, određeni mišići se opuštaju, zbog čega telo samo od sebe počinje da izbacuje fekalije. Usled povišenog prisustva kalcijuma u mišićima nastaje "rigor mortis" ili "mrtvački grč" koji traje oko 38 sati.

Gravitacija povlači krv iz krvnih sudova lica tako da lice postaje bledo. Mesta gde je krv ostala "zarobljena" izgledaju kao crvene fleke. Koža se suši i skuplja tako da se stvara efekat ubrzanog rasta noktiju i kose.

4. Dani nakon smrti

Uz pomoć bakterija enzimi razgrađuju organizam tako da određeni delovi tela postaju zeleni.

5. Nedelje nakon smrti

Foto: Profimedia
Foto: Profimedia
Ukoliko je telo pokopano, crvi su u stanju da svare 60 odsto tela za samo nedelju dana. Kosa počinje da opada. Telo postaje ljubičasto, ali nastavlja da tamni dok ne postane gotovo potpuno crno.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track