PROŠLOST U CENTRU GRADA: U Kelnu otkrivena drevna biblioteka!
Foto: Profimedia

NEVEROVATNO

PROŠLOST U CENTRU GRADA: U Kelnu otkrivena drevna biblioteka!

Zanimljivosti -

Arheologija Pored protestantske crkve u nemačkom gradu pronađena rimska zgrada u kojoj je čuvano oko 20.000 svitaka

Arheolozi su u centru Kelna otkrili najstariju javnu biblioteku u Nemačkoj. Tim Rimsko-nemačkog muzeja iz Kelna otkrio je zidove biblioteke odmah pored protestantske crkve.

Velike ostave

Odmah im je, piše Gardijan, bilo jasno da je reč o rimskom građevini, posebno zato što su upravo Rimljani oko 50. godine osnovali Keln pod imenom Kolonija. Ipak, iznenadila ih je veličina ostava u zidovima - imali su dimenzije 80 puta 50 centimetara. - Bilo nam je potrebno vremena da shvatimo čemu su služile - bilo nam je jasno da su premale za statue. Onda smo videli da su specifične po obliku i da je reč o ostavama za svitke, jedinstvenim za biblioteke. Potpuno iste ostave postoje u Efesu - rekao je dr Dirk Šmic iz Rimsko-nemačkog muzeja. On kaže da je nemoguće reći koliko je svitaka čuvano u ovoj javnoj biblioteci.

Spektakularno

- Prostor za čuvanje je imao mesta za 20.000 svitaka. To je veliko, spektakularno otkriće - kaže Šmic. Zgrada je, dodaje, napravljena sredinom drugog veka i sigurno je najstarija biblioteka na teritoriji današnje Nemačke. - Možda je bilo još mnogo rimskih gradića u ovom delu s javnim bibliotekama, ali dosad nisu iskopani - objašnjava on.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track