Najnovije vesti

DA LI SLUŠATE MUZIKU DOK STE NA POSLU? Niste ni svesni kako to utiče na vaš mozak, evo da li ste PRODUKTIVNIJI!
Foto: Profimedia

OTKRIVENO

DA LI SLUŠATE MUZIKU DOK STE NA POSLU? Niste ni svesni kako to utiče na vaš mozak, evo da li ste PRODUKTIVNIJI!

Zanimljivosti

Mnogima su dok rade, slušalice u ušima, da bi poboljšavali raspoloženje, zaštitili se od buke ili čak bolje radili. Međutim, da li ste se ikad zapitali šta se dešava sa mozgom dok slušate muziku?

Neuropsihijatar Daniel Levitin otkrio je kako muzika utiče na mozak dok radite.

"Prijatnije vam je dok slušate muziku, i na taj način osećate da ste produktivniji", kaže Levitin koji je i muzičar i ukazuje na mnogobrojna istraživanja koja pokazuju da naš rad na intelektualnim zadacima (razmišljanje, čitanje i pisanje) opada kada slušamo muziku.

Jedna studija iz 2010. godine pokazuje da ljudi lošije pamte (kada je trebalo da zapamte nešto dok je muzika bila u pozadini), u poređenju sa onima koji su radili u tišini.

foto: Profimedia

Levitin je to objasnio da kada slušamo muziku, mi uživamo, boljeg smo raspoloženja i relaksirani. Naš mozak luči neurotransmiter dopamin, koji nam daje "topao osećaj zadovoljstva". Takođe, luči se i neurotransmiter serotonin, koji nam podiže raspoloženje i pomaže nam da se fokusiramo.

Na žalost, kako Levitin kaže, slušanje muzike uzima nam deo kapaciteta za pažnju, što znači da ako slušate muziku dok radite, imate manje intelektualnih resursa za izvršavanje radnih zadataka. Izuzetak su dosadni, ponavljajući zadaci, kao što su duge vožnje. Ovde je muzika čak i vrlo korisna, jer nam pomaže da se fokusiramo.

Levitin kaže da je naučno istraživanje o muzici i produktivnosti primenio i na svoj život. Kada uči, čita ili piše, radi u tišini, a onda pravi pauze slušajući muziku, vežbajući, ili jednostavno boravi u prirodi. Ali kada radi za njega relativno dosadne zadatke, kao što je računovodstvo, često uključi muziku.

foto: Profimedia

Kurir.rs/BusinessInsider, Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...