LOŠI VREMENSKI USLOVI OPET DOMINIRAJU VESTIMA! Ako živite tamo gde su LETNJE OLUJE uobičajena pojava, ODMAH OVO URADITE!
Foto: Shutterstock

Nema više čekanja

LOŠI VREMENSKI USLOVI OPET DOMINIRAJU VESTIMA! Ako živite tamo gde su LETNJE OLUJE uobičajena pojava, ODMAH OVO URADITE!

Zanimljivosti -

Loše vreme nastavlja da dominira vestima, isplati se obratiti pažnju i pripremiti se za najgore, čak i ako vaš dom nije na direktnom putu sve češćih letnjih oluja.

Oluja
foto: Shutterstock

Zaštita doma od jake kiše može da smanji šanse za štetu uzrokovanu vodom koja curi kroz krov i plafone, plavi prizemlje ili podrum i uništava temelj kuće.

Sprečavanje oštećenja vetrom je podjednako važno, jer nedostaci na krovu ili iznad garažnih vrata mogu da dovedu do ozbiljne štete.

Evo načina kako da svoju kuću dovedete u red ako živite u ili blizu regiona gde su sve žešće letnje oluje i jake kiše postale uobičajene pojava:

OČISTITE I POPRAVITE KROV I OLUKE

oluja, Krov, Crep
foto: Shutterstock

Pre svega, očistite oluke i slivnike. Kada se začepe lišćem i otpadom, voda se preliva i izliva nadole i može oštetiti zidove i temelje. Ako je vaša kuća ispod drveća, morate ih češće čistiti i ponoviti potupak nakon svake jače kiše.

Obrezujte drveće, posebno ako je oslabljeno sušom - opterećeno kišnicom, slabo drveće može pući ili se lako iščupati iz korena. Popravite slivnike ako treba: zategnite opuštene oluke ili one koji cure i uverite se da vode drenažu daleko od kuće.

Proverite i svoj krov, krovne prozore i svetla. Krov je najočiglednija ulazna tačka za kišu, a do curenja se često dešava na zaptivkama ili gde cevi prodiru u površinu. Možete da ih zapečatite krovnim cementom.

Drvo, pokidane grane
foto: Shutterstock

Treba da pregledate i oblogu kuće. Proverite da li ima oštećenja, pukotina i rupa. Zapečatite curenja pomoću laka ili prozirnog zaptivača; uverite se da je boja u dobrom stanju. Ako nije, razmislite o farbanju kuće pre nego što stigne jesen i loše vreme zaista nastupi.

JESTE SKUPO, ALI...

Pomoći će vam i prozori i vrata sa trakama koje će vas zaštititi od promaje i smanjiti gubitak svežine iz rashlađenog doma. Ako možete, pripremite ili instalirajte protivprovalna vrata i prozore. Poprskajte malo WD-40 na šarke i zasune vrata, uverite se da je zatvarač vrata podešen i da radi glatko.

0643560236, kiša, oluja, Vankuver, Kanada
foto: Hayward Jonathan/CP/ABACA / Abaca Press / Profimedia

Možda će vam biti potrebna i pumpa. Ako je vaš podrum podložan poplavama, razmislite o kupovini pumpe za odvod vode. Ako je već imate, budite sigurni da je u dobrom stanju.

Razmislite i o kupovini generatora. Jeste skup, ali u slučaju nestanka struje, prenosivi generator za hitne slučajeve može vam obezbediti dovoljno energije da nekoliko važnih svetala i uređaja radi.

I OVO JE KORISNO

Naravno, pokrijte i zaštitite spoljni nameštaj, roštilje, spoljnu opremu i ogrevno drvo teškim ceradama. Osigurajte ih užadima ili teškim predmetima kao što su cigle. Po potrebi umotajte spoljni deo klima uređaja, pomoći če da ostane čist i dobro radi.

Vojska Srbije, Poplave, Pesak, Džakovi, Nasip, Bedem
foto: Ministarstvo Odbrane Srbije

Ne bi bilo loše ni da imate vreće sa peskom ili betonske ivice da biste preusmerili vodu u oblast za odvodnjavanje. Ne čekajte vojsku! Takođe, sastavite komplet za snabdevanje u slučaju katastrofe, neka bude lako dostupan, kao i svi važni dokumenti.

Poslednji je čas i da razmotrite osiguranje. Sve se preokrenulo, pa vaš dom može biti poplavljen i ako se ne nalazi u zoni visokog rizika.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

01:29

Na ulicama nema žive duše nevreme ispraznilo centar Beograda

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja