OVAJ DEČAK (11) JE NAJINTELIGENTNIJI NA SVETU! Ima IQ viši od Ajnštajna i Hokinga: U školi mi stalno kažu ovo, a evo čime se IGRA!
Foto: Printscreen/Youtube

neverovatno

OVAJ DEČAK (11) JE NAJINTELIGENTNIJI NA SVETU! Ima IQ viši od Ajnštajna i Hokinga: U školi mi stalno kažu ovo, a evo čime se IGRA!

Zanimljivosti -

Jedanaestogodišnji dečak Jusuf Šah, prema Mensa IQ testiranju, najpametniji je čovek na svetu, piše Jorkšir Ivning Post.

Šah je na testu postigao 162 poena, što znači da mu toliko iznosi i koeficijent inteligencije, a procenjuje se da su Albert Ajnštajn i Stiven Hoking imali IQ oko 160.

"Svi u školi misle da sam veoma bistar i oduvek sam želeo da znam da li sam u prvih 2% ljudi koji polažu Mensa test", rekao je učenik šestog razreda iz Lidsa za Jorkšir Ivning Post. Šah i njegovi roditelji odlučili su da se on priprema za Mensa test dok se istovremeno pripremao za prijemne ispite za srednju školu.

"Težak je ispit za pripremu", rekao je njegov otac Irfan Šah za novine. "Samo smo nastavili da radimo ono što inače radimo - ništa specifično za test inteligencije. I dalje mu govorim 'tvoj tata ipak pametniji od tebe'. Mi sve to shvatamo olako. Čak i ako si talentovan, moraš da budeš najveći radnik", dodao je on.

Jusuf - koji želi da studira matematiku na Oksfordu ili Kembridžu - pokazivao je znake genija još od malena, rekao je Irfan.

"On jednostavno ima taj prirodni smisao za matematiku. Čak i njegovi nastavnici, svaki put kada dobijemo školske izveštaje, kažu: 'Nemamo čemu da ga naučimo, on već sve zna'", zaključio je otac malog genija.

Jusuf uživa u svemu što stimuliše njegov mozak. Prvi put je počeo da se igra sa rubikovim kockama u januaru ove godine nakon što je jednu ugledao u kući svog prijatelja i do kraja meseca je mogao sa lakoćom da reši kockice bez poteškoća. Mlađi brat Kalid, star osam godina, takođe se nada da će položiti Mensa test kada bude stariji, ali je već počeo da ide stopama svog brata interesujući se za rubikove kocke.

Godine 2019, kada je Jusuf imao sedam godina, pronašao je matematički fenomen koji je sada skovan "Jusufovo pravilo kvadrata." Otac Irfan je kontaktirao profesora matematike na Univerzitetu u Kembridžu kome je ponudio objašnjenje za ovaj fenomen.

(Kurir.rs/Mondo)

Bonus video:

02:35

PRE 15 GODINA SLUČAJNO JE POSTAO NAJPOPULARNIJI DEČAK U SRBIJI! Hit snimak harao je mrežama A SADA JE POZNATI GLUMAC I REŽISER

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track