PO CEO DAN PIJU SAMO KRV I MLEKO: Ovo afričko pleme ima NAJBIZARNIJI ritual na svetu, a kad čujete šta stoji iza njega, ZANEMEĆETE
Foto: Printscreen Youtube

neobičan rital

PO CEO DAN PIJU SAMO KRV I MLEKO: Ovo afričko pleme ima NAJBIZARNIJI ritual na svetu, a kad čujete šta stoji iza njega, ZANEMEĆETE

Zanimljivosti -

Samo oni sa najvećim stomakom mogu da pobede u nadmetanju muškaraca iz plemena Bodi.

Ovo pleme živi u udaljenom uglu doline zvanom Omo u Etiopiji, u kojoj se jednom godišnje održava neobičan ritual u kom mladi piju kravlju krv, pomešanu sa mlekom. I sve to sa ciljem da ponesu titulu najdebljeg čovek u plemenu, a šampion je od tog trenutka počastvovan kao heroj sve do kraja života.

Šta je to Kael ceremonija?

Francuski naučnik Erik Laforg je najzaslužniji za većinu informacija koje danas imamo o ovom plemenu ali i o interesovanju za Kael ceremoniju - koje je svojim fotografijama probudio u zapadnom svetu. Iako, etiopska vlada pokušava da "uguši" njihov tradicionalni način života, pleme Bodi za sada nastavlja da poštuje tradiciju i da slavi Кael svakog juna.

Кael počinje šest meseci pre završne ceremonije. Svaka porodica mora da prijavi neoženjenog muškarca da bi on učestvovao na takmičenju. Oni koji su izabrani odlaze da žive u posebnoj kolibi. Sve vreme dok traje takmičenje ne bi trebalo da se kreću ili da budu intimni sa nekom ženom.

Žene iz sela moraju redovno da služe napitak od kravlje krvi i mleka, iako se krave ne ubijaju. U ovom plemenu, to je sveta životinja zbog čega uz pomoć oštrih predmeta prave rupa u njihovom vratu i odatle vade krv. Nakon toga, rupa se prekriva glinom.

Afričko pleme, Bodi, Etiopia, pele Bodi
foto: Eric Lafforgue / AFP / Profimedia

Zbog veoma toplog vremena, muškarci moraju brzo da popiju dvolitarsku činiju krvi i mleka. Ali, kako Laforg tvrdi ne uspe svaki takmičar da popije toliko pića velikom brzinom. Proces dodatno otežava činjenica da je ovo mesto prepuno muva.

Proglašenje pobednika

Pre nego što napuste svoje kolibe i odu do mesta gde će se održati završna ceremonija, muškarci trljaju svoja tela glinom i pepelom. Pre poglašenja, učesnici učestvuju u višesatnom hodanju u krug oko svetog drveta, pod nadzorom drugih muškaraca i uz pomoć žena koje ih polivaju alkoholom i brišu znoj.

Afričko pleme, Bodi, Etiopia, pele Bodi
foto: Eric Lafforgue / HotSpot Media / Profimedia

Кada se izabere najdeblji čovek, ceremonija se završava klanjem krave uz pomoć svetog kamena. Nakon ceremonije, životi muškaraca se vraćaju u normalu. Većina takmičara za kratko vreme izgubi svoje ogromne stomake, da bi za par meseci sve počelo iz početka.

(Kurir.rs/Nacionalna Geografija)

Bonus video:

19:50

Da li možete da pretpostavite na kom se drvetu najlepše spava i koje je najfascinantnije pleme na svetu?

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track