DECA MRZE POVRĆE, A POSTOJI RAZLOG: Njima je ova hrana kao ZADATAK, naučnici otkrivaju zbog čega!
Foto: Profimedia

NEĆETE VEROVATI

DECA MRZE POVRĆE, A POSTOJI RAZLOG: Njima je ova hrana kao ZADATAK, naučnici otkrivaju zbog čega!

Život -

Naučnici su otkrili da postoji odličan razlog zbog kog većina dece mrzi da jede povrće.

Deci je potrebno mnogo više energije nego odraslima, stoga se instinktivno okreću hrani koja im pruža veliku količinu energije. Povrće nije nabijeno kalorijama stoga za decu nema smisla da jedu hranu koja im neće dati potrebnu energiju.

foto: profimedia

Drugi biološki razlog je pomalo gorak ukus povrća. U prirodi, otrovne i toksične stvari su najčešće gorke. Međutim, gorke komponente opasne su u velikim količinama, ali u povrću ih nema toliko da bi naštetile deci. Deca se mnogo više oslanjaju na svoje instinkte, a to ima smisla budući da je njihov kapacitet detoksikacije manji nego kod odraslih osoba stoga su podložniji preopterećenju toksinima.

foto: Profimedia

Razlog zbog kog odrasli jedu povrće usprkos gorkom ukusu jeste vreme - odrasle osobe imale su dovoljno vremena da otkriju da povrće neće ubiti. Takođe, s vremenom su razvili i toleranciju na gorak ukus.

Asocijacija koja se stvara kod određenog stimulansa nije najpozitivnija kada je reč o povrću. Deca povezuju hranu bogatu masnoćama i šećerom (sladoled, torta, kolači) s pozitivnim sećanjima kao što su rođendanske proslave, praznici ili nagrade. S druge strane, povrće se povezuje s manje pozitivnim sećanjima. Zbog toga deca vide brzu hranu kao nagradu, a povrće kao zadatak.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Net.hr, Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track