ŽENE MORAJU U TOALET ODMAH POSLE SEK*A! Infekcije vrebaju, a OVO će sigurno da smanji rizik!
Foto: Profimedia

veći rizik od muškaraca

ŽENE MORAJU U TOALET ODMAH POSLE SEK*A! Infekcije vrebaju, a OVO će sigurno da smanji rizik!

Život -

Dr Frederik Naftolin, profesor ginekologije i akušerstva na univerzitetu Njujork, kaže da su žene pod većim rizikom od urinarna infekcija od muškaraca. Naime, muškarci imaju duži mokraćni kanal pa je kod njih rizik od prolaska bakterija do bešike i razvoj infekcija mnogo manji.

Tokom i nakon se*sa povećava se rizik za ulazak bakterija i njihov prodor do bešike, a taj rizik smanjiće mokrenje odmah nakon odnosa. Mokraća će izbaciti dobar deo bakterija koje su se našle na ulasku u mokraćni kanal.

foto: Shutterstock

- Najčešća infekcija, koja se može izbeći mokrenjem nakon se*sa, je infekcija mokraćnog sistema. Do nje dolazi kada Ešerihija koli iz rektuma dođe u bešiku kroz mokraćni kanal. Urin u bešici je sterilan pa bešika nema čime da se odbrani od bakterija. Rezultat toga je češće i bolno mokrenje - pojašnjava dr Naftolin.

- Ista pravila o mokrenju nakon intimnosti odnose se i kada je oralni seks u pitanju ili vaginalni se*s dve žene. I u tim slučajevima je mokraćni sistem izložen bakterijama - dodao je.

foto: Profimedia

Napomenuo je da nisu samo žene pod većim rizikom ukoliko se ne pomokre odmah nakon odnosa, već do infekcije mokraćnog sistema ponekad dođe i kod muškaraca, i to kod onih koji praktikuju se*s sa istim polom (u rektum). U takvim slučajevima savetuje obvezno korišćenje kondoma i pražnjenje creva pre odnosa.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Insider/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track