Najnovije vesti

NA DIJETU SE NE KREĆE TEK TAKO! Morate da znate odgovore na ova važna pitanja!
Foto: Shutterstock

Pomoć

NA DIJETU SE NE KREĆE TEK TAKO! Morate da znate odgovore na ova važna pitanja!

Zdravlje

Sve što vas muči Da li je kafa štetna? Da li stres goji? Da li srce može da se slomi? Sve su ovo česta pitanja na koja ćemo vam pomoći da dobijete prave odgovore

Kako da budete puni energije?

Dobru osnovu za to predstavlja način života, koji podrazumeva zdravu ishranu, bavljenje fizičkom aktivnošću ili sportom i dovoljno sna. Pored toga, važno je i da sebe sredite iznutra! I, naravno, oni koje teže perfekcionizmu, treba konačno da shvate da ne moraju da budu savršeni na svim životnim poljima.

Da li visok holesterol mora da se snižava?

Ne uvek. Odnos između lošeg LDL i dobrog HDL holesterola ukazuje na to kako treba da reagujemo. Uradite biohemijsku analizu krvi, a vaš lekar će vam objasniti vrednosti i posavetovati šta treba da učinite. Osim toga, morate da vodite računa o drugim rizičnim faktorima kao što su visok krvni pritisak i dijabetes.

Da li je doručak zaista važan?

Jeste. Da bi se održale osnovne funkcije organizma, tokom noći se troše rezerve iz telesnih rezervoara energije. A oni ujutru moraju da se dopune!

Da li srce može da se slomi?

Da. Sa medicinskog gledišta, brige i patnja mogu da imaju čak i smrtnu posledicu. Takotsubo kardiomiopatija, odnosno sindrom slomljenog srca, češće pogađa žene (bolest neretko ima simptome srčanog udara), a u 80 odsto slučajeva je povezan s jakim emocionalnim stresom.

foto: Shutterstock

Koja grickalica uz TV je manje štetna?

Kokice. Svakako su bolje od čipsa. One brže čine sitim, a imaju dvostruko manje kalorija. Ako ste ljubitelj gumenih bombona, savetujemo vam da umesto njih jedete suvo voće. Iako ima istu količinu kalorija, ima i vitamine, minerale i vlakna.

Da li jetra može da se oporavi?

Može, i to veoma uspešno. Čak i kada je u pitanju lakši oblik ciroze, jetra može da se obnovi. Lekari tvrde da još nikome nije stradala jetra zato što je svake večeri popio nekoliko gutljaja vina. Ali ukoliko žene svakodnevno unose više od 250, a muškarci 400 mililitara, situacija može da postane problematična. Gujina trava i artičoka su biljke koje se koriste za oporavak jetre.

Da li 10 minuta trčanja uopšte nešto znači?

Deset minuta džogiranja je svakako bolje od sedenja. Trčanje je dobro za poboljšanje kondicije, ali i za sagorevanje kalorija. U svakom slučaju, jednočasovnim trčanjem ćete sagoreti više masti nego kada biste trčali dva dana po pola sata.

foto: Shutterstock

Da li pranje zuba može da bude štetno?

Da. Nakon konzumiranja kiselih namirnica i napitaka, poput voća i vina, kiselina se nalazi oko zubne gleđi. Zato sačekajte s pranjem najmanje sat vremena da ne biste skinuli gleđ sa zuba.

Da li treba da uzimamo vitamine u pilulama?

Ako se zdravo hranimo, naš organizam dobija dovoljno vitamina. Neke vitamine bi trebalo dodatno unositi: vitamin B sprečava depresiju, dok bi pušači kao preventivu trebalo redovno da unose vitamin C.

Da li stres goji?

Da. Naučnici londonske medicinske škole su dokazali da su oni koji žive stresno za 60 odsto pod većim rizikom da u predelu stomaka imaju mnogo više masnih naslaga. One, svakako, opterećuju srce.

foto: Shutterstock

Koliko kofeina dnevno nije štetno?

Ukoliko pijete više od dve šolje kafe dnevno, možete da poremetite spavanje i rad srca. Prema nedavno objavljenoj američkoj studiji, umereno konzumiranje kafe štiti od pojave kancera pluća, bešike, bubrega i creva, a kofein je dobar borac i protiv starosnog dijabetesa.  

Kurir

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...