ISHRANA JE POLA ZDRAVLJA: Evo kako ojačati imunitet
Foto: Shutterstock

Čuvajte se gripa

ISHRANA JE POLA ZDRAVLJA: Evo kako ojačati imunitet

Život -

Kako biste izbegli sezonske bolesti, potrebno je da pazite na ishranu i da unosite namirnice koje će organizmu pružiti potrebne vitamine i minerale, ali i da uzimate dodatke ishrani koji će pružiti podršku imunom sistemu.

Osobe s jakim imunitetom retko se susreću s bolestima poput gripa i prehlade. Prvi korak u prevenciji nastanka ovih tegoba jeste - jačanje imuniteta.

Kako biste izbegli sezonske bolesti, potrebno je pripaziti na ishranu i unositi namirnice koje će organizmu pružiti potrebne vitamine i minerale, ali i uzimati dodatke ishrani koji će pružiti podršku imunom sistemu. Evo kako da ojačate imunitet.

Ovas i ječam Ove žitarice sadrže beta-glukan, vrstu vlakana s antimikrobnim i antioksidativnim sposobnostima. Redovna ishrana ovim namirnicama sprečava grip, herpes, pojačava imunitet, ubrzava zarastanje rana, a može pomoći i da antibiotici deluju bolje.

Beli luk Ova moćna namirnica sadrži aktivni sastojak alicin, koji se bori protiv infekcija i bakterija. Ljubitelji belog luka imaju 30 odsto manju stopu raka debelog creva i 50 odsto manji procenat raka želuca.

Riba Selen, koji se nalazi u kamenicama, jastozima, rakovima i školjkama, pomaže da bele krvne ćelije proizvode citokin, protein koji uklanja virus gripa iz tela. Losos, skuša i haringa bogati su omega-3 masnim kiselinama koje smanjuju upale, povećavaju protok vazduha i štite pluća od prehlade i respiratornih infekcija.

Govedina Nedostatak cinka je jedan od najčešćih prehrambenih nedostataka kod odraslih, pogotovo za vegetarijance i one koji jedu manje govedine, koja je primarni izvor tog minerala. Čak i blagi nedostatak cinka može povećati rizik od infekcije. Cink u ishrani je važan za razvoj belih krvnih ćelija, koje prepoznaju i uništavaju bakterije i viruse.

Čaj Osobe koje su pile pet šoljica crnog čaja dnevno dve nedelje imale su u krvi 10 puta više interferona, koji se bori protiv virusa. Aminokiselina koja je odgovorna za ovaj imunološki podsticaj nalazi se u crnom i zelenom čaju.

foto: Shutterstock

Slatki krompir Možda ne mislite o koži kao delu vašeg imunog sistema. Ali taj presudni organ služi kao prva linija odbrane protiv bakterija, virusa i drugih nepoželjnih napadača. Da biste ostali jaki i zdravi, vašoj koži je potreban vitamina A. Vitamin A igra važnu ulogu u proizvodnji vezivnog tkiva. Jedan od najboljih načina da dobijete vitamin jeste od hrane koja sadrži beta-karoten (kao što je slatki krompir), koji telo pretvara u vitamin A.

foto: Shutterstock

Pileća supa Pileća supa blokira migraciju upalnih belih ćelija, što je važno jer su simptomi prehlade odgovor na ćelije koje se akumuliraju u bronhijalnoj cevi. Beli i crveni luk mogu povećati zaštitnu snagu supe.

foto: Shutterstock

Jogurt Probiotici ili žive aktivne kulture koje se nalaze u jogurtu jesu zdrave bakterije koje drže creva i intestinalni trakt bez bolesti koje uzrokuju bakterije.

Kurir.rs

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track