Najnovije vesti

OVE NAMIRNICE ČISTE TELO OD TOKSINA! Šta god da jedete, neka se barem JEDNA nađe na vašem tanjiru!
Foto: Profimedia

HRANA KOJA LEČI

OVE NAMIRNICE ČISTE TELO OD TOKSINA! Šta god da jedete, neka se barem JEDNA nađe na vašem tanjiru!

Zdravlje

Jetra je primarni za detoksikaciju i svakodnevno radi na tome da iz tela izbaci štetne materije. Glavni cilj njenog rada je da toksine u organizmu učini manje štetnima kako bi ih sigurno mogli izbaciti iz organizma, a u tome joj pomažu jedinjenja iz hrane koju svakodnevno konzumiramo.

Zbog nepravilne ishrane i zagađenja okoline kojima smo svakodnevno izloženi, našoj jetri bi dobro došla mala pomoć u provođenju detoksikacije. Srećom, jedan od najjednostavnijih načina da to sprovedete je konzumiranje namirnica koje obiluju hranjivim materijama. Dakle, ako želite da pomognete svojoj jetri u detoksikaciji, potrudite se da u svoju ishranu uvrstite sledeće namirnice.

Artičoke

Artičoke su mnogo više od gurmanske poslastice – one sadrže jedinjenja koja su poznata po tome što stimulišu protok žuči.

foto: Profimedia

Luk

Zanimljivo je da su jedinjenja zbog kojih luk ima specifičan miris luka zapravo odgovorna za njegova detoksikacijska svojstva. Reč je alil sulfidima, jedinjenjima sa sumporom koja pomažu jetri u reakcijama faze 1, prvom koraku u eliminaciji toksina topljivih u mastima.

foto: Profimedia

Cvekla

Betalain je jedinjenje koje cvekli daje karakterističnu tamnu boju, a pomaže jetri u sprovođenju reakcija faze 2 kojoj je cilj da omogući učinkovito izlučivanje i eliminaciju toksina iz organizma.

foto: Profimedia

Hlorele

Smatra se da je hlorofil, pigment odgovoran za zelenu boju ove alge, upravo taj koji je odgovoran i za njen detoksikacijski učinak. Rezultati nekih naučnih istraživanja pokazuju da hlorele pomažu u uklanjanju dioksina, toksina iz hrane koji se povezuje s poremećajima reproduktivnog sistema, ali i s karcinomom.

foto: Profimedia

Semenke lana

Ne smemo zanemariti ni važnost vlakana u detoksikaciji, a semenke lana su jedan od odličnih izvora vlakana. One sadrže i topljiva i netopljiva vlakna koja pomažu u uklanjanju toksina. Takođe, lignani iz lana štite od toksičnih estrogena. Pokazalo se da smanjuju nivo 17 – beta estrodiola u krvi koji se povezuje s estrogen zavisnim tumorima.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Miss7.zdrava24.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...