JEDNA ŠOLJA TOPLE ČOKOLADE DNEVNO POMAŽE U HODANJU! Iz jednog razloga je ODLIČNA, organizam će vam biti ZAHVALAN!
Foto: Profimedia

neverovatno

JEDNA ŠOLJA TOPLE ČOKOLADE DNEVNO POMAŽE U HODANJU! Iz jednog razloga je ODLIČNA, organizam će vam biti ZAHVALAN!

Život -

Ispijanje jedne šolje tople čokolade na dan pomaže starijim osobama da ostanu zdrave i vitalne jer kakao u čokoladi podstiče cirkulaciju u nogama. Osobe koje su šest meseci svaki dan popile barem tri šoljice tople čokolade, mogle su hodati više nego ostali.

Istraživanje se sprovodilo na osobama starijim od 60 godina, koje boluju od bolesti arterija, koja grči noge za vreme hodanja, a istraživao se učinak kakaa na zdravlje i organizam.

foto: Profimedia

Kakao i tamna čokolada u sebi sadrže epikatehin koji poboljšava protok krvi i omogućava osobama više vežbe. Osobe koje su učestvovale u istraživanju bile su podeljene u dve grupe, ona koja je pila kakao i ona koja je pila placebo napitak bez kakaa. Njihovo kretanje merilo se pre početka istraživanja i zatim nakon šest meseci. Takođe im se merio protok krvi u nogama pomoću MR-a.

Na kraju samog istraživanja osobe koje su svakodnevno pile kakao, mogle su hodati 42,6 metara više nego pre, a osobama koje su pile placebo daljina hodanja smanjila se za 24,2 metara.

Rezultati pokazuju da kakao pomaže u hodanju i vitalnosti, a i poboljšavanju stanja i zdravlja mišića. Takođe se pokazuje da kakao, pristupačna i jeftina namirnica, može pomoći u lečenju i zaustavljanju bolesti mišića i arterija u nogama.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Vecernji.hr/Foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track