JA SAM PUŠAČ, KOLIKO SAM UGROŽEN ZBOG KORONE? Srpski PULMOLOG otkriva šta da radite u tom slučaju!
Foto: Profimedia

Savet stručnjaka

JA SAM PUŠAČ, KOLIKO SAM UGROŽEN ZBOG KORONE? Srpski PULMOLOG otkriva šta da radite u tom slučaju!

Život -

Korona virus napada pluća, pa su pušači se pitaju kako da "očiste" svoja pluća" i da smanje cigarete i oporave pluća.

Od korona virusa u Srbiji je registrovano 12 osoba. Samim tim građani se pitaju šta mogu da urade da bi ojačali imunitet i kako da se zaštite. Pušači se pitaju najviše.

foto: EPA/Abir Sultan

Pušači su skloniji respiratornim infekcijama, pa samim tim spadaju u ugroženiju grupu kad je reč i o korona virusu. Dr Ika Pešić, pulmolog, kaže da redukovanje broja cigareta ne znači ništa i da apsolutni prestanak pušenja jedino može da pomogne pušačima, ali ne od zaštite od korona virusa, već zaštite njihovog zdravlja uopšte.

Pušenjem imuni sistem pušača je ugrožen i mnogo je oslabljen bez obzira na to šta pušite, da li konvencionalne ili elektronske cigarete.

foto: Profimedia

- Bilo koje cigarete da pušite sve to ugrožava imuni sistem pluća. Ona nisu otporna i svaka infekcija, a naročito virusna, jako brzo se tu lepi, virusi razvijaju bolest i mogu da vas ugroze vitalno – upozorava dr Pešić, član komisije za kontrolu duvana Ministarstva zdravlja, koja iza sebe ima više od 30 godina rada na Klinici za pulmologiju KCS.

Pušačima sa dužim pušačkom stažom pluća su više oštećena zbog dugogodišnjeg pušenja, ali i mladi ljudi koji puše su agresivni pušači i koriste agresivne duvanske proizvode sa obiljem hemikalija, aditiva i opasnih otrova. Prema tome i njihova pluća, i pluća dugogodišnjih pušača, jednako su ugrožena kad je reč o imunom sistemu pluća.

- Pušači mogu da jačaju imunitet zdravom i redovnom ishranom, zdravim napicima, dovoljnim odmaranjem, nestresogenim reagovanjem na okolnosti, nepaničenjem i na taj način mogu podići imuni sistem. Ali ako nastave i dalje da puše, onda im sve ovo ništa ne vredi – ističe dr Ika Pešić.

foto: EPA/JERRY LAMPEN

Kurir.rs/Blicžena/Biljana Stefanović

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track