Najnovije vesti

AMERIČKI STRUČNJACI DOŠLI DO NOVE METODE! Okretanje inficiranih korona virusom na STOMAK može spasti živote! Evo zašto
Foto: EPA / Giuseppe Lami

Otvaramo delove pluća

AMERIČKI STRUČNJACI DOŠLI DO NOVE METODE! Okretanje inficiranih korona virusom na STOMAK može spasti živote! Evo zašto

Zdravlje

U petak je dr Mangala Narasimhan primila hitan poziv gde je trebalo da pomogne muškarcu (40) koji je inficiran korona virusom bio u teškom stanju.  Njen je kolega ju je pozvao da dođe u bolnicu na Long Islandu kako bi videla da li treba da pacijenta prebace na intenzivnu negu.

Pre nego što je stigla u bolnicu, Narasimhan je rekla drugom doktoru da pokuša pacijenta da okrene na stomak i da vide da li mu to može pomoći i uspelo je.

Doktori su otkrili da postavljanje bolesnika zaraženih korona virusom na stomak može da pomogne pri povećanju količinu kiseonika u njihovim plućima, piše CNN.

"Tako spasavamo živote, to je sigurno!" rekla je Narasimhan, regionalna direktorka u Northwell Healthu, koji poseduje 23 bolnice u Njujorku.

"To je tako jednostavna stvar, a primetili smo značajno poboljšanje. Napredak je vidljiv kod svakog pacijenta", dodala je.

S njom se slaže i doktor Katrin Hibert, direktorkaa medicinskog odela u Opšoj bolnici u Masačusetsu.

foto: Profimedia, Shutterstock

"Otvaramo delove pluća"

Bolesnici sa korona virusom često umiru od ARDS-a ili akutnog respiratornog sindroma. Isti sindrom ubija i bolesnike koji imaju grip, upalu pluća i druge bolesti.

Pre sedam godina francuski doktori su objavili članak u New England Journal of Medicineu koji pokazuje da pacijenti s ARDS-om koji su bili na respiratorima imaju manju šansu da umru ako se okrenu na stomak.

Kad su američki doktori pacijenta na Long Islandu postavili na stomak, stopa zasićenosti kiseonikom porasla je sa 85 odsto na 98 odsto, što je bio veliki skok.

Pacijenti obično ostaju na stomaku oko 16 sati dnevno, a ostatak vremena leže na leđima, tako da doktori imaju bolji pristup prednjoj strani i lakše im mogu davati lekove koji su potrebni.

Stručnjaci kažu da ova metoda deluje jer omogućuje kiseoniku da lakše dođe do pluća. Dok se pacijent nalazi na leđima, težina njegovog tela zapravo pritišće delove pluća.

"Stavljajući ih na stomak, otvaramo delove pluća koji ranije nisu bili otvoreni", rekao je Hibert.

foto: Profimedia

kurir.rs/index

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...