DR ADRIJAN BARANČUK O KRPELJIMA: Vreme je idealno za invaziju na naše srce!
Foto: Profimedia

VREBAJU SA SVIH STRANA

DR ADRIJAN BARANČUK O KRPELJIMA: Vreme je idealno za invaziju na naše srce!

Život -

Ponovo rade parkovi i izletišta, a evo kako da što bezbolnije uživate u dugo očekivanim danima u prirodi

Vanredno stanje je ukinuto i pohrlili ste u obližnje parkove, prirodu, nadamo se da pazite i sebe i druge od infekcije kovidom-19 održavajući neophodno rastojanje. Samo tako ćete izbeći koronavirus, ali ne zaboravite da to nije jedina opasnost koja vreba. Opuštanja nema, primetna je osetna najezda krpelja!

Lajmska bolest, koju ovi paukoliki zglavkari mogu da prenesu kada se zakače na kožu, sve je češća. Zato je neophodno da ovih dana, sve dok sunce dobro ne upeče i ne rastera opasne nasrtljivce, uvek pregledate telo po povratku kući. Ako se zakače, iz kože ih treba (u zdravstvenoj ustanovi) izvaditi što pre - kad je manja verovatnoća prenošenja infekcije.

foto: Shutterstock

S krpeljima, upamtite, nema šale - bakterija borelija koju vam ispljunu u krv napada srce, zglobove i centralni nervni sistem! Mnogi krpelje vade sami, mada bi pomoć trebalo da potraže u odeljenju za hitne slučajeve, a potom zaboravljaju da su se uopšte s njima "družili".

SITAN ALI UBITAČAN

- Ovaj sitni parazit može da bude uzročnik velikih muka i da odvede pacijenta čak i do hirurškog stola - upozorava naše čitaoce prof. dr sc. med. Adrijan Barančuk, svetski priznati ekspert iz Kingstona (Kanada) koji je boravio u Beogradu i podelio sa nama najnovije rezultate istraživanja o toku i načinu lečenja lajmske bolesti.

Šta ako se ne prepozna i ne leči na vreme?

- Tada nastaju brojni problemi. Teško uočljiva spiroheta, gramnegativna bakterija u obliku spirale, stvara neurološke probleme, može da dovede do akutnog zapaljenja mozga, udara na zglobove.

Da li oštećuje i srce?

- Može da ga ošteti i ako se pravilno ne leči, bolest može da uznapreduje do infarkta. Naime, borelija, izuzetno brza, spiralna, vitka bakterija koju nosi zaraženi krpelj, vezivnim tkivom s kolagenim vlaknima koju u naš organizam ubaci zaraženi krpelj rado se lepi na srce. Ali, nažalost, još uvek se retko postavlja dijagnoza lajmski karditis.

Zašto je to tako?

- Bakterija izaziva poremećaje sprovođenja impulsa iz pretkomora u komore, a uzročnika ovog stanja je više. Najčešće doktori neće, uz ostale, da traže nalaz u kojem se možda krije ključ za izlečenje; najmanje se misli na krpelje i ne postavljaju se sistemske dijagnoze, pa na kraju pacijent može da završi na operativnom stolu sa ugrađenim pejsmejkerom, a 90 odsto obolelih od lajmskog karditisa ima navedeni poremećaj.

Šta sve uključuje ovaj poremećaj?

- Bolest sinusnog čvora, atrijalnu fibrilaciju, supraventrikularnu tahikardiju, fibrilaciju, akutni miokarditis, perikarditis, mioperikarditis, endokarditis, pankarditis...

SPAS NADOHVAT RUKE

Ima li pomoći?

- Pejsmejker je rešenje samo ako se ne uspostavi provodljivost, to jest padne na manje od 90 otkucaja u minuti. Lajmski karditis, sve raširenija bolest i rana manifestacija lajmske bolesti, ima veoma povoljnu prognozu uz odgovarajući antibiotski tretman - dve nedelje uglavnom traje antibiotska terapija kada je ovo oboljenje u pitanju.

Kako se leče teži slučajevi?

- Intravenskim režimom, to obično traje 10-14 dana (moguće i 28); mesec do mesec i po se uzima doksiciklin 100 mg dva puta na dan, ili amoksicilin 500 mg tri puta dnevno (14-21 dan).

Kako da prepoznamo da nam je srce stradalo?

- Pre svega, ako srce preskače, usporen je puls, osećate pritisak i bol u grudima, kratko dišete ili vas hvata nesvestica, oslonite se na savete kardiologa, ali nikako ne smete da zaboravite da kažete lekaru da ste nedavno na telu pronašli krpelja! Pravilno dijagnostikovanje je neophodno jer oboljenje vodi slomu upravljačkog dela organizma i može da ima fatalan ishod.

Šta ako nismo primetili krpelja i on se otkači kad se dobro najede?

- Testovima mogu da se dokažu antitela specifična za borelije. Nekad postupak lečenja traje duže jer se imuni odgovor javlja relativno kasno, nekoliko nedelja ili meseci nakon infekcije. U svakom slučaju, primena antibiotika je korisna u svim fazama borelioze i za sve kliničke manifestacije.

SIMPTOMI OŠTEĆENOG SRCA - kratko, teško disanje - neugodnost, bol u grudima - umor, glavobolja - nesvestica /gubitak svesti - poremećaj spavanja - asimptomatski problemi

MERE ZAŠTITE

  • Nabavite repelente (pripazite, ne pružaju 100% zaštitu)
  • Izbegavajte šetnju (posebno bosi) kroz visoku travu, neuređene zelene površine
  • Izbegavajte ležanje na zemlji, skidanje i odlaganje garderobe na neuređenim zelenim površinama
  • Nosite garderobu dugačkih rukava i nogavica svetlijih boja da lakše uočite krpelje; zatvorenu obuću i čarape
  • Po povratku iz prirode temeljno prekontrolišite kožu, posebno one nežnije delove jer je krpeljima lakša za ubadanje
  • Detaljno prekontrolišite kućne ljubimce, oni prenose i rasejavaju krpelje - neophodno je sprovesti i njihovu zaštitu
  • Ako imate dvorište ili baštu, održavajte redovno ove površine košenjem i zaštitnim sredstvima

OVO NE SMETE DA RADITE!

Ako na telu vidite krpelja, nikako ne sipajte na njega hemijska i druga sredstva. Alkohol, etar, benzin, aceton, lak za nokte, ulje... mogu da izazovu povraćanje crevnog sadržaja krpelja u kojem se nalazi bakterija borelija burgdorferi, izazivač lajmske bolesti.

(Branka Mitrović, Foto: Profimedia)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track