Najnovije vesti

Eksperti tvrde da je duvanski dim, a ne nikotin uzročnik bolesti povezanih s pušenjem
Foto: Shutterstock

Eksperti tvrde da je duvanski dim, a ne nikotin uzročnik bolesti povezanih s pušenjem

Zdravlje

Eksperti za javno zdravlje optužuju duvanski dim, a ne nikotin za uzrokovanje na hiljade fatalnih ishoda od pušenja cigareta svakog dana.

„Proteklo je mnogo decenija istraživanja efekata dima cigarete na zdravlje ljudi i znamo već gotovo pola veka unazad da je primarni uročnik oboljevanja od maligniteta i drugih bolesti konstantno i ponavljano udisanje duvanskog dima“, kaže profesor Dejvid T. Svinor (David T. Sweanor), predsedavajući savetodavnim odborom Centra za zdravstveno pravo, politiku i etiku na Univerzitetu u Otavi.

Svinor je kanadski ekspert koji veruje da je pristup “smanjenje štete” od duvanskog dima jedan od najvećih napredaka u zaštiti javnog zdravlja. Decenijama unazad zalaže se za smanjenje pušenja cigareta.

foto: Shutterstock

Ovaj kanadski stručnjak napravio je razliku i istakao benefite proizvoda bez duvanskog dima poput elektronskih cigareta, uređaja koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan i švedskog snusa kao manje štetnih alternativa u odnosu na tradicionalne cigarete. Kako tvrdi, ovakvi inovativni proizvodi sa nikotinom mogu da pomognu milionima pušača da smanje izloženost riziku od duvanskog dima i bolesti povezanih sa pušenjem.

Uprkos uvreženom mišljenju, nikotin nije supstanca koja izaziva ove bolesti. „Sam nikotin nije problem. Globalna zdravstvena katastrofa sa kojom se suočavamo je posledica načina na koji ga upotrebljavamo“ – pojasnio je on. Nove tehnologije i razvoj proizvoda omogućili su da se nikotin konzumira bez sagorevanja, dajući pušačima manje štetnu opciju u odnosu na cigarete. Za razliku od cigareta, kako pojašnjava, uređaji koji zagrevaju a ne sagorevaju duvan i snus isporučuju nikotinske doze bez sagorevanja.

„Sada se možemo osloboditi dima cigareta na način na koji je to učinjeno u brojnim zemljama gde su potrošači preusmereni na druge proizvode sa onih koji štete zdravlju. Možemo da koristimo nauku, tehnologiju da bismo definisali okvir u kome se smanjuje pušenje cigareta“, tvrdi on. Svinor ukazuje na slučaj Japana gde je trećina tržišta cigareta praktično nestala za samo tri godine, nakon što je prvi uređaj koji zagreva a ne sagoreva duvan, IQOS proizvođača Filip Moris, počeo da se prodaje u toj zemlji.

foto: Shutterstock

“Zamena proizvoda je učinila više nego bilo koja druga strategija u smanjenju pušenja cigareta. Videli smo ovaj uticaj i u Švedskoj, Norveškoj, na Islandu i u drugim zemljama, i sa velikim izborom alternativa koje ne sagorevaju duvan”, podvlači Svinor.

Zaključuje da bi, umesto insistiranja na strategiji “ostavi cigarete ili snosi posledice”, donosioci odluka trebalo da osiguraju pušačima da imaju više pravih izbora.

Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...
track