Najnovije vesti

ŠTA JE BRONHITIS, A ŠTA UPALA PLUĆA? Ako znate razliku, brže ćete da prodišete!
Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE

ŠTA JE BRONHITIS, A ŠTA UPALA PLUĆA? Ako znate razliku, brže ćete da prodišete!

Zdravlje

Česte respiratorne infekcije samo su na prvi pogled slične. Donosimo vam smernice za pravilnu dijagnostiku i terapiju

Promenljivo vreme kod mnogih je ovih dana izazvalo prehladu. Iako, na sreću, ova respiratorna infekcija ne traje dugo, neki su primetili da baš ne mogu da dišu kao ranije. Razlog je verovatno to što su načeti i donji disajni putevi. Virusi i bakterije kod jače prehlade brže mogu da dokusure imuni sistem, a to otvara put za pojavu bronhitisa i upale pluća.

Ako se i vi osećate loše nakon preležane (uglavnom na nogama) prehlade, a niste sigurni šta je u pitanju, naše smernice mogu da vam budu od velike pomoći da razlikujete ove bolesti i, uz pomoć lekara, pristupite pravilnom lečenju.

BRONHITIS - Bronhitis uglavnom izazivaju virusi koji dovode do upale većih i srednjih disajnih puteva (bronhija). Disajni putevi otiču i pune se sluzi. - Kašljanje pomaže da se sluz izbaci iz suženih disajnih puteva. Alveole, koje se nalaze na kraju najmanjih disajnih puteva, kod ove bolesti nisu zahvaćene.

foto: Profimedia

Saveti: 1. Kašljanje može da bude opterećujuće za vaš grudni koš. Mogu da se jave i malaksalost, bolovi u grlu, blaža temperatura. Ako se ne budete osećali bolje za dve do tri nedelje, obavezno posetite svog lekara. Zapamtite, ne uzimajte na svoju riku antibiotike - retko kada su od pomoći. 2. Prestanite da pušite - ovo će znatno smanjiti rizik od bronhitisa.

UPALA PLUĆA - Upala pluća pogađa alveole, pri čemu kiseonik i ugljen-dioksid ne mogu normalno da protiču iz pluća do krvotoka. - Upalu pluća može da izazove preko 30 bakterija, virusa i gljivica. - Upala pluća ne pogađa disajne puteve. - Alveole otiču i pune se tečnošću. Ovo izaziva kašalj, visoku temperaturu, groznicu, ubrzano disanje i lupanje srca. Ako imate bilo koje od ovih simptoma, što pre se obratite svom lekaru.

Saveti: 1. Upala pluća je najrizičnija za decu mlađu od godine i za osobe starije od 65, trudnice i sve koje boluju od astme, srčanih oboljenja, raka i dijabetesa. 2. Pravi medikamenti, koje može samo lekar da vam prepiše, mogu da spreče hospitalizaciju, pa čak i smrt. 3. Vakcine štite najmlađe i najstarije od pojedinih bakterijskih upala pluća, konsultujte se s lekarom da li treba da ih primite. 3. Kako grip može da preraste u upalu pluća, vakcine protiv gripa mogu da vas zaštite i od upale pluća. Trenutno vlada nestašica ovih vakcina, postoje obećanja da će se uskoro opet pojaviti u domovima zdravlja.

(Branka Mitrović, Foto: Shutterstock)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...