BRITANSKA LEKARKA OTKRILA KAKO DA RAZLIKUJETE KORONU OD GRIPE: Ako imate ova 3 SIMPTOMA morate da se testirate
Foto: Profimedia

istraživanje

BRITANSKA LEKARKA OTKRILA KAKO DA RAZLIKUJETE KORONU OD GRIPE: Ako imate ova 3 SIMPTOMA morate da se testirate

Život -

Kako razlikovati OBIČNU PREHLADU OD KORONA VIRUSA? Britanska doktorka tvrdi da AKO IMATE OVA 3 SIMPTOMA morate da se testirate!

Britanska doktorka Sara Džarvis tvrdi da nije nemoguća misija razlikovanje prehlade i Kovida-19.

"Curenje nosa, zapušen nos, kao i upala grla mnogo se ređe javljaju kod korona virusa nego kod prehlade. Ako imate ove simptome, a nemate povišenu temperaturu, novi kontinuirani kašalj (koji traje duže od sat vremena ili tri značajna napada u 24 sata) ili gubitak mirisa i ukusa, ne treba da se testirate na Kovid-19", objašnjava ona.

Doktorka Džarvis tvrdi da se simptomi javljaju u proseku pet dana nakon što ste bili izloženi virusu, iako to može da varira, pa se simptomi mogu pojaviti i u rasponu od dva do 12 dana nakon što ste na bilo koji način došli u kontakt sa virusom.

Dok se suočavamo sa porastom novozaraženih od korona virusa, istovremeno se pribojavamo udara prehlade i gripa koji su nam sve bliži. Ono što je izazovno u čitavoj priči jeste što nije lako razlikovati simptome ova tri virusa s obzirom da imaju niz sličnih manifestacija.

Ova lekarka ističe i da se kod obične prehlade retko kada javljaju jak umor i problemi sa disanjem, što uglavnom osećaju oni zaraženi kovidom-19.

"Uopšteno govoreći, zapušen nos, kijanje i curenje nosa karakterističniji su za prehladu, a simptomi se mogu pojaviti 2-3 dana nakon izlaganja, traju samo nekoliko dana i obično su blage težine", dodala je i savetovala da kontaktirate doktora ako kroz nekoliko dana simptomi ne počnu da nestaju ili se pogoršaju.

Ona je takođe akcentovala da je važno raditi na jačanju imuniteta.

foto: Kurir/S.S.

kurir.rs/ express.co.uk

BONUS VIDEO

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track