PULMOLOG SUGERIŠE: Cink i propolis kod upale, grebuckanja i bola u grlu
Foto: Promo

PULMOLOG SUGERIŠE: Cink i propolis kod upale, grebuckanja i bola u grlu

Život -

Bol, svrab, grebanje, suvo grlo, koji traju dan ili dva, nisu razlog za brigu. To može biti blaga iritacija koja je uzrokovana suvim vazduhom, alergijama, virusima, vrlo retko bakterijama. Najčešće prolazi spontano, ali je ponekad potrebna i pomoć koju možete lako da pronađete. Ukoliko se tegobe produže za više od 10 dana, onda je najbolje da potražite pomoć lekara. Osobe koje puno razgovaraju u svakodnevnom radu, pevači, nastavnici, voditelji ili pušači često imaju promuklost ili izgube glas. Razgovarali smo sa prof. dr Ivanom Kopitovićem, pulmologom kako da se reši ovaj problem.

Svetska zdravstvena organizacija (SZO) pretpostavlja da je najmanje jedna trećina svetske populacije pogođena nedostatkom cinka. Činjenica da je nedostatak cinka odgovoran za 16% svih respiratornih infekcija širom sveta daje prvi snažan nagoveštaj povezanosti nedostatka cinka sa rizikom od infekcije. Ovaj nedostatak je često neprimećen i dovodi do ozbiljnog napredovanja virusnih, čak i COVID-19 infekcije. Suplementacija cinka, a dodao bih i propolisa i vitamina C, treba smatrati obećavajućim ekonomičnim, globalno dostupnim terapijskim dodatkom za pomoć kod virusnih infekcija, za koje su poznati u praksi minimalni ili nikakvi neželjeni efekt, a koje pomažu kod upale tj. virusne infekcije grla.

Prof. dr Kopitović savetuje PropoMucil® pastile, jer za razliku od ostalih u svom sastavu imaju sve navedene sastojke, propolis sa N-acetilcisteinom, koja je dobitna kombinacija kod upalnih procesa, obogaćena C vitaminom i cinkom (Zn), koji efikasno deluju na uzrok upale, pomažu eliminaciju virusa i bakterija, kao i bola u grlu. Značajna je gledano na duži rok, lokalna primena ovih pastila jer povećavaju koncentraciju, sa samim tim i efikasnost ovih supstanci u regionu sluznice nosa i ždrela. Ono što je važno istaći jeste da antibiotik ne deluje niti lokalno niti sistemski kod virusnih infekcija, tako da ih u tim situacijama ne treba koristiti.

Upaljena sluzokoža koja je otečena pritiska nerve ali i otpušta medijatore upale koji uzrokuju bol. Ako smirimo upalu, nestaće i bol. Cink, propolis i vitamin C deluju tako što obnavljaju oštećenu sluzokožu u grlu i u ustima, smiruju upalu. Ukoliko cink niste koristili za jačanje imuniteta, a imate problem sa bolnim grlom, efikasnije će biti, ako tokom prvih sati od početka infekcije koristite PropoMucil® pastile sa cinkom koje lokalnim dejstvom sprečavaju vezivanje virusa na sluzokožu usta i grla, ubrzavaju oporavak i smanjuju simptome virusnih infekcija tj. prehlade. Čak je i čuveni istraživač James Robbs još 1970.-ih godina ispitivao lokalni uticaj cinka na smanjene vezivanja respiratornih virusa kao i “starih” korona virusa za sluzokožu, u kojoj se pastila polako „rastvarala u zadnjem delu grla i u nazofarinksu“ i koja je dokazano sprečavala širenje virusnih infekcija.

Ukoliko je upala i bol grla duža od 10 dana, potrebno je javiti se lekaru. Tada sumnjamo na bakterijsku infekciju. I kod njih PropoMucil® pastile mogu da pomognu jer, N-acetilcistein smanjuje stvaranje bakterijskog biofilma, čime omogućava da propolis ciljano efikasno deluje antimikrobno (pomaže eliminaciju bakterija, virusa i na gljivica), a cink i vitamin C u sadejstvuju pomažu jačanju imuniteta – savetuje prof. dr Kopitović. Poenta je izbeći nepotrebnu primenu antibiotika i razvoj rezistencije bakterija na iste.

Foto: Promo

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track