OSTEOPOROZA JE PODMUKLA BOLEST KOSTIJU: Srpska doktorka otkrila kako je sprečiti, a kako lečiti ako dođe do preloma
Foto: UUstupljene fotograije

stav lekara

OSTEOPOROZA JE PODMUKLA BOLEST KOSTIJU: Srpska doktorka otkrila kako je sprečiti, a kako lečiti ako dođe do preloma

Život -

Prof. dr Emilija Dubljanin Raspopović fizijatar je u Klinici za fizikalnu medicinu i rehabilitaciju KCS.

Na današnjoj edukativnoj radionici se osvrnula na osteoporozu, koja pogađa jednu od tri žene starije od 50 godina i svakog petog muškarca posle 65. godine života.

- Veći rizik od osteoporoze imaju žene koje su ušle u menopauzu pre 45. godine, žene sitnije građe, kao i osobe koje su manje fizički aktivne - rekla je ona dodavši da je upotreba vitamina D3 potrvrđena u lečenju osteopenije i osteoporoze, kao i za smanjenje rizika od nastanka preloma.

- Kod pacijenata sa osteoporozom, adekvatan nivo vitamina D predstavlja preduslov za efikasnu terapiju osteoporoze. Međutim, značaj vitamina K2 se poslednjih godina puno istražuje i dokazani su njegovi benefiti za zdravlje kostiju, ali i veliki doprinos kardiovaskularnom zdravlju. Vitamin K2 je kao saobraćajac u našem organizmu, sprečava da se kalcijum taloži u arterijama, zglobovima, unutrašnjim organima i pravi kalcifikacije, već se taj kalcijum usmereva u kosti, tamo gde je neophodan - rekla je takođe ona i dodala da je od izuzetnog značaja je fizička aktivnost, jer predstavlja jak stimulans za stvaranje koštane mase.

- Kalcijum koji se unosi ishranom kostima daje čvrstinu, ali samo ukoliko u organizmu ima dovoljno vitamina K2 i D3. Međutim, da bi se poboljšala gustina kostiju i da bi kost pravilno zarasla, ukoliko dođe do preloma, pored fizikalne terapije, neophodno je unositi optimalan nivo vitamina K2, 90 mcg dnevno, kao i vitamina D do 2000 I.J.– zaključila je prof. dr Dubljanin Raspopović.

Kurir.rs / S. Trajković

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track