Najnovije vesti

OD OVE BOLESTI SVAKOG DANA UMRE JEDNA ŽENA: Podmukla, teško se otkriva, a ima i onih koje su uspele da se spasu
01:33

OD OVE BOLESTI SVAKOG DANA UMRE JEDNA ŽENA: Podmukla, teško se otkriva, a ima i onih koje su uspele da se spasu

KURIR TELEVIZIJA

OD OVE BOLESTI SVAKOG DANA UMRE JEDNA ŽENA: Podmukla i bez simptoma, obično se otkrije kad je već KASNO

Zdravlje

Svakoga dana jedna žena umre, a tri obole od raka jajnika. Veliki broj žena, na žalost, prekasno otkrije da boluje od opake bolesti, ali ima i onih koje su uspele da se spasu zahvaljujući ranom otkrivanju.

Gorica Đokić je dobila karcinom u 47. godini. Ništa nije ukazivalo da boluje od ove bolesti.

- Meni je rak jajnika dijagnostifikovan pre sedam godina tako što je bila cista na jajniku koja je pukla i tako sam i saznala. Odnosno, završila sam odmah na prvoj operaciji, posle je usledila i druga operacija - kaže Gorica Đukić.

Doktori upozoravaju da je ovo jedan od najpodmuklijih karcinoma kod žena i da ne postoje skrining testovi koji bi otkrili ovu bolest pre prvih simptoma.

U ranim stadijumima apsolutno ne daje simptome, a u uznapredovalim stadijumima daje čudne simptome, urinarnog ili digestivnog porekla zato što ta tumorska masa pritiska druge organe. Dugo žene lutaju i ne znaju šta im je dok ne dođu kod ginekologa i zaista bude dosta kasno.

Da bi se bolest brže pobedila, država je obezbedila najsavremenije lekove, a osim lekova, obolelima je potrebna psihološka pomoć.

- Radi se i na savetovalištu za pacijente zato što je jasno da ne možete doći nepripremljeni na terapiju, ima mnoštvo pitanja. Naš zdravstveni sistem nije u stanju da daje rutinske odgovore na ta pitanja.

Jedan od najsmrtonosnijih maligniteta može se izlečiti samo ako se otkrije na vreme. Ova bolest ne bira godine, pa se zato nakon prvog odnosa preporučuje odlazak kod gineologa.

Kurir.rs

OVDE MOŽETE GLEDATI UŽIVO KURIR TELEVIZIJU

Bonus video:

NEPOBEDIVI DINARAC: Prevario smrt čak 26 puta, ovo je njegova tajna (KURIR TELEVIZIJA)
04:16

NEPOBEDIVI DINARAC: Prevario smrt čak 26 puta, ovo je njegova tajna (KURIR TELEVIZIJA)

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja