RODITELJI OPREZ! BALONI MOGU BITI OPASNI ZA DECU: Obratite pažnju, ako ih duvaju napunjene VODOM mogu da ugroze ZDRAVLJE
Foto: Profimedia

doktorka upozorava

RODITELJI OPREZ! BALONI MOGU BITI OPASNI ZA DECU: Obratite pažnju, ako ih duvaju napunjene VODOM mogu da ugroze ZDRAVLJE

Život -

Deci su baloni jedan od najzanimljivih načina da se zabave, a oni su neizostavni deo rođendanskih proslava.

Roditelji često ne razmišljaju o tome da neke stvari kojima se deca svakodnevno igraju i koje se naizgled čine bezazlenim u nekim situacijama mogu biti kobne za mališane.

Balon
foto: Profimedia

Korisnici društvenih mreža masovno dele upozorenje dr Danijele Rašić Markote, specijaliste fizikalne medicine i rehabilitacije, o nebezbednosti igranja sa balonima napunjenim vodom.

Naime, Dr Rašić Markota, inače mama dvoje dece, na svom Instagram profilu često objavljuje savete koji su korisni za razvoj motorike kod dece.

Međutim, upozorenje koje je nedavno podelila zabrinulo je mnoge roditelje koji na balone, s kojima se deca često igraju i koji su mahom ukras svakog rođendana, gledaju kao na nešto od čega ne preti opasnost.

Popularana igra među decom je sve češće duvanje balona napunjenih vodom, što posebno za sasvim malu decu može biti opasno.

- Prvi slučaj koji sam videla bilo je dete starosti od 2 do 3 godine koje je pokušalo da naduva balon u kom je voda. Pošto se takvi baloni teško duvaju, dete je umesto izdisaja udahnulo i balon mu je zatvorio disajne puteve. To nekada zdravo dete je sada nepokretno, sa teškim oštećenjem mozga - napisala je dr Rašić - Markota.

Vodenim balonima obično se igraju starija deca, ali neretko mogu da završe i u rukama mlađih.

- Za čas može da pođe po zlu. Osvestimo ovo i pazite na malu decu. Zaštitimo ih, tako što ćemo od njih skloniti balone, folijice i slično. Posebno apelujem na roditelje koji imaju više dece da pripaze na mlađe bebe koje mogu dopuzati do balona kojima se igraju starija deca i staviti ih u usta - naglašava doktorka.

Balon
foto: Profimedia

Kurir.rs/I.B/Telegraf

Bonus video:

02:32

Kurir dnevni horoskop za 7.6.2021.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track