DIJABETES TIP 2: Evo koje namirinice vam mogu pomoći da nivo šećera u krvi držite pod kontrolom!
Foto: Shutterstock

ZDRAVLJE

DIJABETES TIP 2: Evo koje namirinice vam mogu pomoći da nivo šećera u krvi držite pod kontrolom!

Život -

Ishrana je jedan od najvažnijih načina da zdravi umanje rizik od ove bolesti, ali i da je oboleli regulišu

Dijabetes tip 2 se smatra bolešću koja je povezana s nepravilnom ishranom i nezdravim načinom života. Hrana za dijabetes, koja se nalazi na specijalnim jelovnicima za prevenciju dijabetesa, bogata je složenim ugljenim hidratima, vlaknima i zdravim masnoćama. Sledeće namirnice mogu da pomognu da se drži pod kontrolom, ali i spreči razvoj dijabetesa...

Jabuke

Sadrže mnoge vitamine i nutrijente koji deluju antidijabetski. Bogate su biljnim pigmentom kvercetinom, koji pomaže pankreasu da efikasnije luči insulin i sprečava rezistenciju na insulin. Jabuka je bogata i antioksidansima i biljnim vlaknima koja prirodno usporavaju varenje šećera.

Jabuke
foto: Profimedia

Jogurt/kefir

Čaša jogurta svakog dana može da smanji rizik od dijabetesa za 18%. Grčki jogurt, bogat proteinima, čini nas sitim i sprečava nagle skokove šećera. Treba koristiti najpre kefir, jer je bogatiji probioticima od tzv. probiotskih jogurta.

Zeleno lisnato povrće

Kelj, blitva, špargla i spanać su niskokalorično povrće bogato vlaknima i antioksidansima koji smanjuju upalu i mogu da uravnoteže nivo šećera u krvi. Osobe koje konzumiraju svakog dana šolju i po spanaća smanjuju rizik od razvoja dijabetesa za 14%.

Čija semenke

Bogate su proteinima i biljnim vlaknima, kao i omega 3 masnim kiselinama, koje su zdrave za kardiovaskularni sistem. Dobar su dodatak ishrani za one koji imaju problema s nivoom šećera u krvi, što je povezano i s većim rizikom od kardiovaskularnih oboljenja.

čija seme
foto: Shutterstock

Kafa

Neka istraživanja pokazuju da su osobe koje su pile više od šolje i po kafe dnevno tokom 10 godina imale 54% manje šanse da dobiju dijabetes u poređenju sa onima koji ne piju kafu. Naravno, treba da pijete crnu kafu bez šećera (ili zaslađenu nekim prirodnim niskoglikemičnim zaslađivačem, kao što je stevija).

Bundevino seme

Posebna vlakna poznata kao lignani, kao i magnezijum, pomažu organizmu da efikasnije koristi insulin. Semenke su bogate i globulinom, proteinom koji pomaže da se snizi nivo šećera u krvi. Odličan su izvor proteina i vlakana, tako da se sporo vare i daju osećaj sitosti, što sve doprinosi održavanju stabilnog nivoa šećera u krvi.

Sirće

Sadrži sirćetnu kiselinu, koja može da snizi nivo šećera u krvi i nivo insulina nakon obroka koji se sastoji od ugljenih hidrata. Ona to postiže usporavajući aktivnost enzima u crevima koji razlažu šećere, tako da oni sporije i mnogo postupnije dospevaju u krv. Najbolje je domaće jabukovo sirće od divlje jabuke, zato što je ono bogato i kalijumom i nekim drugim materijama korisnim za organizam.

Cimet

Snižava nivo glukoze u krvi, nivo triglicerida i lošeg holesterola, a istovremeno poboljšava osetljivost na insulin.

Jabuke, Jabukovo Sirće, Sirće
foto: Profimedia

Kurir.rs

02:30

Problemi sa kojima se susreću dijabetičari

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track