OVO TREBA DA VAM BUDE OBAVEZA: Cerumen u ušima može da izazove VELIKE PROBLEME, evo koliko često treba da ih čistite kod lekara
Foto: Profimedia

ušna mast

OVO TREBA DA VAM BUDE OBAVEZA: Cerumen u ušima može da izazove VELIKE PROBLEME, evo koliko često treba da ih čistite kod lekara

Život -

Osnovni zadatak vodonepropusnog omotača kože spoljašnjeg slušnog kanala je da ga štiti od oštećenja, infekcija i trauma. Ako se značajno nakuplja, a uglavnom se to neprimetno događa, cerumen može da izazove baš dosta problema. Zato bi rutinsko čišćenje ušiju od strane lekara jednom u šest do dvanaest meseci trebalo da postane vaša redovna obaveza.

Online kupovina, Hangar, Prometz, Uši, Čistač, Upala, Lekar, Nega, Prljavština, Deca, Odrasli, Bol, Infekcija
foto: Promo

Uobičajena putanja ušne masti (gusta tečnosta ili grumenčići sekreta sebacealnih žlezda, sasušenih ćelija kože i dlačica) je od bubne opne kroz kanal, prema izlazu iz uha. Ipak, može da se dogodi da joj nešto prepreči put. Nakupiće se preterano ako imate uzak slušni kanal, ili ste zaradili ekcem.

Razlog mogu da budu i godine – što ste stariji, cerumen je sve gušći i teže izlazi, ali i upotreba štapića za čišćenje ušiju: što ih više i žešće upotrebljavate, to ćete mast brže gurati prema bubnoj opni, što može da dovede do blokade ušnog kanala.

usi
foto: profiemdia

Upotreba slušnih aparata, slušalice telefona i čepići za plivanje takođe pogoduju akumulaciji cerumena.

Srećom, problem može da se reši uz pomoć preparata koji potpomažu izbacivanje masti, ispiranjem ušiju i instrumentalnim uklanjanjem odlaskom kod otorinolaringologa. Mnogima je dovoljno ukapavanje hidrogena jačine tri odsto jednom nedeljno da bi se izbegao ovaj problem, a oni koji nose slušni aparat neka ga, ako je moguće, skinu noću.

Menijerova bolest, vrtoglavica, uvo, nagluvost, terapija
foto: Shutterstock

Najbolje je, svakako, da zakažete pregled kod stručnjaka iz ove oblasti: očistiće vam uši i rešiti sve nedoumice u vezi sa stvaranjem viška cerumena.

Kurir.rs/Lena/B.M.

Bonus video:

02:04

MERE ZA RAĐANJE SU DOBRE, ALI BRINE KOMPLEKSNOST PROBLEMA: Lekar psihijatrije ukazale na najvažnije potrebe mladih

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track