PROMENE U CELOM ORGANIZMU: Evo šta će se desiti ako ne jedete ČOKOLADU mesec dana
Foto: profimedia

POZITIVNI EFEKTI

PROMENE U CELOM ORGANIZMU: Evo šta će se desiti ako ne jedete ČOKOLADU mesec dana

Život -

Izbacivanje čokolade iz ishrane može zvučati kao zahtevan zadatak, ali ima mnogo pozitivnih efekata

Kada eliminišete šećer iz svoje ishrane, oslobađate se jednog od glavnih uzroka promena raspoloženja i razdražljivosti. Često se dešava da kompanije ne navedu tačno količinu šećera koja se nalazi u njihovim proizvodima. Iz tog razloga je teško pratiti koliko šećera konzumirate svakog dana.

Gojenje

S obzirom na to da čokoladu gotovo svi redovno konzumiraju i da je ona najčešći uzrok gojenja, ukoliko napravite pauzu od mesec dana, bićete u formi i poboljšaćete celokupno zdravlje.

gojenje, višak kilograma, dijeta
foto: profimedia

Gorušica

Kada je reč o gorušici, najčešće mislimo kako je izaziva pržena hrana, alkohol i slično. To je svakako tačno, ali da li ste znali da je čokolada takođe jedan od krivaca za ovaj problem? Konzumiranje čokolade pogoršava simptome gorušice, tj. refluksa kiseline. Stručnjaci tvrde da što je čokolada slađa, to je opasnija za želudac.

jastučnica, krevet, spavanje, san
foto: Profimedia

Loš san

Oni koji uveče jedu čokoladu uglavnom imaju problem sa spavanjem jer čokolada sadrži kofein koji razbuđuje. Kofein nije rizičan ukoliko ga konzumirate u toku dana, ali ako ga unosite u organizam u kasne sate, vaš san će biti poremećen. Kofein takođe može doprineti anksioznosti, pa umereno konzumiranje ove poslastice može učiniti da se osećate bolje i opuštenije.

čokolada
foto: Reuters/Ilustracija

Kontrolisanim unosom čokolade smanjićete rizik od bolesti jetre i dijabetesa. Istraživanje objavljeno u jednom stručnom magazinu pokazalo je da postoji korelacija između većeg unosa šećera i povećanog rizika smrtnosti od kardiovaskularnih bolesti. Ukoliko odlučite da odustanete od čokolade i priklonite se zdravijim alternativama, poput voća i orašastih plodova, ovaj rizik će, naravno, biti manji.

(Kurir.rs)

Bonus video:

00:19

ČOKOLADA, NUTELA + FERERO KUGLICE! Evo poslastice iz najluđih snova! (VIDEO)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track