DEVOJKA (18) NAPRAVILA TEST KOJI OTKRIVA DROGU U PIĆE: Želela je da spasi sve žene od NAPADA u klubu, a sada je u tome i uspela!
Foto: Profimedia

svaka čast

DEVOJKA (18) NAPRAVILA TEST KOJI OTKRIVA DROGU U PIĆE: Želela je da spasi sve žene od NAPADA u klubu, a sada je u tome i uspela!

Život -

Svedoci smo da se danas, nažalost, mnoge devojke suočavaju sa kobnim noćima u popularnim klubovima, a sada je zahvaljujući mladoj devojci to gotovo.

Ovom temom bavila se i 18-godišnja Endži Fogarti koja je za cilj imala da spreči se*sualne napade. Uspela je da napravi test koji otkriva prisustvo difenhidramina (DPH), sedativa i antihistaminika, koji se koriste za silovanje. Reč je o minijaturnom senzoru koji je jeftin i vrlo jednostavan za korišćenje. Mlada Endži je zbog ove inovacije bila jedna od 40 finalista takmičenja "Regeneron Science Talent 2023", najstarijeg i najprestižnijeg takmičenja iz prirodnih nauka i matematike u Americi.

Fogarti je posebno razmišljala o načinu na koji će senzor funkcionisati. Uspela je da napravi da menja boju, tako da se može videti i u mrklom mraku, što definitivno svakome može da pomogne da zna da li mu je droga sipana u piće. Ukoliko neko posumnja da jeste, može da stavi regulator pH u vrlo malu količinu pića, sačeka da tečnost postane bledožute boje, a zatim da nekoliko kapi stavi na senzor koji postaje crven ili zelen.

Fogarti je istakla da se dugo mučila da postigne efekat menjanja boje, a kada je uspela da savlada tu prepreku, sačekalo su je brojna dodatna testiranja. Problem se najpre javljao u pićima koja sadrže mnogo aditiva i veštačkih boja, ali je uspela da pronađe rešenje. Proizvodnja svakog testa košta jedan američki dolar, što znači da je svima dostupan.

Na tržištu postoje i drugi testovi koji koriste različite metode, ali uglavnom su komplikovani za korišćenje. "U mračnim objektima, kakva su uglavnom mesta na kojima ćete u ovakvom scenariju testirati piće, teško je videti belu crtu kakvu imaju drugi testeri, pa sam želela da napravim jarko vidljive boje", rekla je 18-godišnjakinja koja je zbog ove inovacije osvojila 25.000 dolara.

Endži planira da novac uloži u marketing i njegovu potencijalnu upotrebu, a ako uspe, dalje zarađeni novac odvojiće za školarinu.

(Kurir.rs/MONDO)

Bonus video:

00:55

JK OPLELA PO CECI I VOJAŽU: Jel NANOGICA srećna što joj peva pare, droga ili što je dala ALIBI kumovima koji su mu ranili oca

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track