Najnovije vesti

Izbegavajte ove namirnice: Hrana koja loše utiče na varenje
Foto: Profimedia

Ishrana

Izbegavajte ove namirnice: Hrana koja loše utiče na varenje

Žena
Ukoliko često patite od nadutosti, imate otežano varenje i bolove u stomaku ove namirnice ne bi trebalo da konzumirate

Ovaj tekst je preuzet sa sajta Stvar ukusa Čak i neke zdrave namirnice mogu izaizvati probleme s varenjem Zbog toga je veoma bitno da ih unosite u umerenim količinama ili izbegavate čim se pojave prvi simptomi otežanog varenja.

1. Gotovi obroci

Zamrznuta hrana i gotovi obroci su uglavnom puni masnoća i soli, pa tako mogu otežati varenje.

2. Mlečni proizvodi

Ovoj grupi namirnica sigurno je mesto na listi zdrave hrane. Jogurt sadrži zdrave bakterije, a drugi mlečni proizvodi su bogati kalcijumom. Nažalost, masnoće koje se nalaze u mlečnim proizvodima mogu otežati probavu.

3. Čokolada

Pored toga što tamna čokolada ima lekovita svojstva, ipak može loše da se odrazi na varenje. Zbog toga se ova poslastica ne preporučuje osobama koje imaju probleme s varenjem ili sindrom iritiranog creva.

4. Slane grickalice

Kao i druga industrijski prerađena hrana, slane grickalice mogu da smanje procenat vode u organizmu, naročito ako ne unosite dovoljno tečnosti. Kada se slana hrana konzumira u većim količinama, a ne unosi se dovoljno vode, može doći do problema u varenju.

5. Slatkiši

Bilo da ste ljubitelj kolača, torti, pita ili drugih sltakiša, imajte na umu da time znatno utičete na varenje. To je zbog toga što slatkiši uglavnom sadrže dosta šećera, malo vlakana i dosta masnoće, a ta kombinacija nikako ne pogoduej sistemu za varenje.

6. Zelene banane

Banane imaju mnogo hranljivih sastojaka i veoma su zdrave. Međutim, nemojte ih jesti dok ne budu zrele jer zelene banane mogu izazvati probavne probleme.

7. Masno crveno meso

Preterano konzumiranje bilo koje hrane nije dobro za zdravlje, pa tako povećan unos crvenog mesa može izazvati ozbiljne zdravstvene probleme, naročito kada je varenje u pitanju. Ovo meso može usporiti varenje i izazvati stomačne tegobe.

8. Beli hleb i testenina

Konzumiranje belog hleba i paste neće odmah ugroziti vaše zdravlje, ali se dugotrajan nedostatak vlakana u ishrani može odraziti na vaše zdravlje. Zbog toga stručnjaci preporučuje da umesto ovih namirnica jedemo hleb i testeninu od celog zrna žitarica.SA SAJTA STVAR UKUSA PREPORUČUJEMO JOŠ:6 namirnica bogatih kalcijumom

Efikasna hrana u borbi protiv nadutosti

Banane sa tamnim tačkama pomažu u borbi protiv raka

5 namirnica koje sadrže više kalijuma od banane

Namirnice koje sadrže više gvožđa od govedine

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...