DIJETA ZA RAVAN STOMAK: 6 obroka na dan, bez brojanja kalorija i telo za plažu!
Foto: Profimedia

Za samo dve nedelje

DIJETA ZA RAVAN STOMAK: 6 obroka na dan, bez brojanja kalorija i telo za plažu!

Žena -
Unos šest obroka dnevno, redovita konzumacija smitija, svesnost o tome šta piti a šta ne, ne brojenju kalorija, fokusiranje na 12 moćnih namirnica i unos jednog obroka po želji nedeljno

Sami kombinujte obroke od 12 određenih namirnica i pojedete koliko stane na tanjiru, za dva nedelje imaćete šest kilograma manje, a stomak će biti ravan...ABS dijetaOva dijeta manje je fokusirana na telesnu privlačnost mišićava stomaka, a više na povećani rizik od kardiovaskularnih i drugih bolesti koje suvišni kilogrami u području stomaka nose sa sobom. Šest je osnovnih smernica i temelja ABS dijete: unos šest obroka dnevno, redovita konzumacija smitija, svesnost o tome šta piti a šta ne, “ne” brojenju kalorija, fokusiranje na 12 “moćnih” namirnica i unos jednog obroka po želji nedeljno.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Samo odabrana hrana12 moćnih namirnica uz koje ćete u šest nedelja postići ravan i mišićav stomak su: orašasti plodovi, pasulj i mahunarke, zeleno povrće, mleko smanjene masnoće, maslac od kikirikija, zobena kaša, belo meso i riba, maslinovo ulje, jaja, celovite žitarice, proteini sirutke, bobičasto voće.

Sami kombinujte obrokŠest obroka dnevno podrazumeva tri glavna i tri međuobroka, koji se međusobno izmenjuju uz osnovno pravilo da svaki obrok mora sadržavati barem dve, a međuobrok minimalno jednu namirnicu iz 12 "moćnih" namirnica. Ove namirnice okosnica su dijetnog plana s obzirom na to da je reč o nutritivno vrednim namirnicama u pravilu bogatim proteinima, zdravim masnoćama i kalcijumom. Koju ćete namirnicu odabrati, zavisi samo od vas, ali izbor je dovoljno velik da zadovolji svačiji ukus.

Koliko stane na tanjirDvanaest “moćnih” namirnica učiniće lakšim gubljenje težine i masnog tkiva oko stomaka. Znajući koliko brojenje kalorija može biti frustrirajuće za osobu na dijeti, Abs dijeta brojenje kalorija zamenjuje pravilom da nijedan obrok ne bi smeo biti veći od tanjira. Dan za poslasticeIako na Abs dijeti treba da maksimalno izbacite rafinisani šećer, zasićene i trans masnoće i kukuruzni sirup bogat fruktozom, jednom nedeljno možete da pojedite šta god poželite, a preporučuje da to bude ono za čime najviše žudite. Tako se sprečava zasićenje dijetom i omogućuje dugotrajno pridržavanje. Još jedna važna smernica je redovna zamena obroka ili međuobroka smutijem od mleka niskog postotka masnoće ili jogurta, proteina sirutke, voća i kikiriki maslaca. Puno vodeSavetuje se i unos osam čaša vode dnevno kako bi se zavarala eventualna glad i izbacili toksini iz tela. Osim vode, dopušteno je piti mleko niskog postotka masti te zeleni čaj. Unos gaziranih bezalkoholnih napitaka trebalo bi ograničiti na dve čaše dnevno, a alkohol potpuno izbaciti jer on smanjuje sposobnost tela da izgara masne naslage.

Foto: Profimedija
Foto: Profimedija

Ne gazirano i alkoholLeti posebno treba izbegavati prekomerni unos gaziranih pića, koja su kalorična i mogla bi podstaknuti povratak izgubljenih kilograma. Stoga smanjite ili izbegavajte gazirane napitke, mineralnu vodu i pivo, a umesto toga pijte ohlađeni čaj od mente, koji umiruje probavu i smanjuje nadutost u crevima.

Dan odmoraAbs dijeta ima tri osnovna pravila vežbe kojih se nužno pridržavati ako želite da dijeta u potpunosti uspe: razmak od barem 48 sati između vežbanja sa tegovima, pet minuta zagrevanja pre vežbanja i jedan dan odmora. Dan odmora mora biti potpuno slobodan, bez ikakvih fizičkih aktivnosti, jer se telo tada mora dobro odmoriti. Za optimalne rezultate preporuka je menjati rutinu vežbanja svakih mesec dana kako se telo i mišići ne bi naviknuli na određene vrste vežbi jer bi se tako mogla usporiti izgradnja mišića. Skrivena soSo uzrokuje zadržavanje vode u organizmu, što pridonosi osećaju nadutosti i povećanog stomakat. Mnogo namirnica koje svakodnevno koristite sadrži skrivenu so, koja predstavlja značajan izvor soli u prehrani. To su supe iz kesice, paštete, slane grickalice...

Dobro žvaćite hranuAko brzo jedete i nemate naviku da hranu temeljno žvaćete, tad je krivac za "velik stomak" gutanje vazduha. Zato usporite i uživajte u hrani i nastojte da vam svaki obrok traje barem 30 minuta. Leti se više znojimo i gubimo so, koju je potrebno nadoknaditi hranom, a ako želite ravan stomak, treba da pazite da ipak ne preterate s njenim unosom.

Foto: Shuterstock
Foto: Shuterstock

Žitarice za probavuKonstipacija se može izbeći konzumacijom prehrambenih vlakana, a preporuke za žene su 25 grama, a za muškarce 38 grama dnevno. Dnevne potrebe za vlaknima mogu se lako zadovoljiti ako prehrana sadrži adekvatne količine voća i povrća i ako je barem polovina dnevnog unosa žitarica i njihovih proizvoda od celog zrna.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Puno vlakanaAnanas, đumbir i jogurt su namirnice koje dobro utiču na vašu probavu jer sadrže probavne enzime koji olakšavaju probavu i poželjno ih je jesti za vitku liniju tokom letne sezone. Lako se može dogoditi da tokom leta imate nadut stomak, a nutricionisti kažu kako premalo vlakana u prehrani, tekućine i niska razina telesne aktivnosti dovode do konstipacije koja za posledicu ima nadutost.

Foto: Profimedija
Foto: Profimedija

Treba i vežbatiVežba je veoma važan deo Abs dijete iako prve dve nedelje samog programa nije nužna jer bi pažnju tada trebalo da se usmeri na prehranu. Jednom kad se počne sa programom vežbanja, nedelntjedni raspored je poprilično naporan s obzirom na to da uključuje treninge snage tri puta tjedno, a od toga je dva puta tjedno fokus na trbušnim mišićima. Ostale dane preporučuje se laganija aerobna aktivnost poput hodanja i plivanja te intervalnih treninga.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

Nastavite jesti zdravoABS dijeta posle završetka programa daje dve smernice za održavanje težine. Umesto jednog obroka u nedelju kada se može jesti što god se poželi, možete “varati” celi dan i smanjiti vežbanje. Da biste ipak održali željenu težinu i ravan stomak i nakon prestanka dijete, nutricionistica Mirja Jošić, objašnjava kako treba paziti da ne preterate sa unosom soli i konzumirate češće i manje obroke.

Foto: Profimedija
Foto: Profimedija

Održavajte novu linijuKako biste održavali težinu koju ste postigli Abs dijetom, pokušajte i nakon završetka programa jesti do pet manjih obroka jer velikom količinom hrane nepotrebno ćete opteretiti probavu i povećati mogućnost jo-jo efekta i povratka izgubljenih kilograma.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track