SPREMITE TELO ZA PLAŽU: Za 24 sata uz ova pravila imaćete ravan stomak!
Foto: Profimedia

Saveti nutricionista

SPREMITE TELO ZA PLAŽU: Za 24 sata uz ova pravila imaćete ravan stomak!

Žena -
Hrana koja je bogata vlaknima i proteinima ubrzava metabolizam prirodno. Jedite belanca, jogurt, kelj, mleko i grejp

Pokušavate da pobedite naduvenost stomaka i višak masnih naslaga? Jedite pet puta dnevno, pijte šest do osam čaša vode, žvaćite hranu dok se ne pretvori u tečnost... Kao i ova, morate da poštujete i druga pravila koja će uspeti da vam stomak učine ravnim za samo 24 sata.

Trebalo bi da izbegavate žvakaću gumu i da smanjite unos soli. Povećajte unos kelja, belanaca i jogurta i sve to će vam ubrzati metabolizam."Hrana koja je bogata vlaknima i proteinima ubrzava metabolizam prirodno. Jedite belanca, jogurt, kelj, mleko i grejp", rekla je nutricionista Nilson.

Dr Šauna Vilkinson rekla da redukovanje nadutosti može da se postigne izbegavanjem šećera, pšenice, kofeina i alkohola."Ako ove stvari odstranite iz dnevnog unosa namirnica, pijete dosta vode i jedete proteine, dovešćete nivo šećera u krvi u normalu. Izbegavajte hranu koja stvara zavisnost, kao što su grickalice i čokolade", rekla je Vilkinsonova.

Važno je da ne se ne požurujete dok jedete, zato što ćete tako nesvesno uneti više kalorija."Žvaćite svaki zalogaj hrane skoro dok se ne pretvori u tečnost, to ne samo da će osigurati da se hrana dobro svari, već će vam pomoći da jedete sporo i uživate u hrani, pa možete da sprečite prejedanje", savetuje Vilkinsonona.

Vilkinson savetuje da nikada ne preskačete doručak, koji će vašu energiju držati do ručka.

DoručakUgljeni hidrati se brzo sagore i brzo osetite glad. Kada nivo šećera opadne, onda dolazi osećaj umora. Najbolje je da za doručak unosite jaja, dimljenu piletinu, bademe i mladi sir."Studija je pokazala da ljudi koji jedu jaja za doručak osećaju manje gladi u toku dana nego oni koji jedu peciva čim ustanu" rekla je Šauna.

Ovsena kaša sadrži dosta vlakana i proteina, kao i vitamina i minerala koji pomažu u varenju.

"Pokušajte da jedete od 25 do 35 grama vlakana svaki dan. Jedite borovnice, zato što sadrže jake antioksidante", savetuje Šauna. Za doručak pojedite jedno parče tosta sa celim zrnom prenice i puterom do badema. Uz to unesite dva tvrdo kuvana jajeta i šolju borovnica. Pijte vodu i limunadu zato što ćete na taj način očistiti organizam. Ujutru možete popiti i zeleni čaj koji će da prodrma vaš metabolizam.

Jutarnja užinaNesoljeno koštunjavo voće, kao što su bademi, koji sadrže zdrave masti, proteine i vlakna. Povrće kao što je celer je dobro za uklanjanje toksina i vode u organizmu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

RučakSalata treba da bude bazirana na tamnozelenom lišću, kao što su spanać i kelj, koji su dobar izvor kalcijuma. Jedite smeđi pirinač koji je bogat vlaknima i vitaminom B koji pomaže da se kalorije istope.

"Potrudite se da unesete zdrave masti i proteine kao što su losos i jaja, a pola tanjira bi trebalo da prekrije povrće kao što su paprike, paradajz i avokado. Paradajz je prava hrana za ravnanje stomaka zato što smanjuje zapaljenja i izbacuje vodu iz tela. Takođe reguliše metabolizam", rekla je Lovajsa. Limun i maslinovo ulje mogu da vam pomognu da utolite glad. Možete da jedete kelj i spanać sa čeri paradajzom, krastavcem, šargarepom, avokadom, tvrdo kuvanim jajima, suncokretovim semenom i limunom i sirćetom preko toga. Nakon obroka popijte limunadu.

Foto: Shutterstock
Foto: Shutterstock

UžinaPrirodni jogurt je probiotik koji sadrži bakterije koje pomažu sistemu za varenje i na taj način ste manje naduveni i stomak će delovati tanje. Stavite cimet ili đumbir u jogurt koji će ubrzati metabolizam. U jogurt možete dodati sitno seckani krastavac.

Foto Profimedija
Foto Profimedija

Večera Za večeru bi trebalo da jedete proteine kao što je losos. On je bogat omega 3 masnim kiselinama. Luk, zeleni čaj, čili paprika, soja, grejp i đumbir ubrzavaju metabolizam i stvaraju tanji struk. Pojedite grilovani losos sa spanaćem u maslinovom ulju sa lukom.

Foto Shuttestock
Foto Shuttestock

Dejli mejl

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track