OVU NAMIRNICU JEDEMO SVAKI DAN: 3 opake stvari koje radi našem telu!
Foto: Shutterstock

Savet kardiologa

OVU NAMIRNICU JEDEMO SVAKI DAN: 3 opake stvari koje radi našem telu!

Žena -
Kardiolog Vilijams Dejvis tvrdi kako glavni razlozi zbog kojih ljudi odlučuju da jedu žitaricu nisu dovoljno uverljivi da pšenica postane sastavni deo nečije prehrane, te da se današnja pšenica uvelike razlikuje od one koja se konzumirala pre dva veka.

"U pšenici nema ništa što se ne može naći u ostalim namirnicama, iste te hranjive stvari koje se nalaze u njoj možete dobiti i iz zdravijeg voća i povrća, pa bi izbor trebalo da bude očigledan", navodi doktor Dejvis koji upozorava na tri loše posledice koje izaziva konzumacija pšenice.

S ovim tvrdnjama donekle se slaže i nutricionista Maja Maretić koja je objasnila negativne posledice konzumiranja pšenice.

1. UGLJENI HIDRATI IZ PŠENICE UZROKUJU MASNU KOŽU I POJAVU AKNIUgljeni hidrati u pšenici obično se smatraju dobrima zbog svoje složenosti jer se duže razgrađuju i polako ulaze u krvotok pa sporije povisuju koncentraciju šećera u krv.Međutim, velika količina skroba koji se devovanjem enzima u organizmu pretvara u šećere pošto popuni rezerve postaje višak koji dovodi do povišene visine insulina i aktiviranja žlezda na proizvodnju masnoće, što rezultira masnom kožom i aknama, tvrdi je kardiolog Dejvis.Nutricionistkinja Maja Maretić ističe kako treba razlikovati intergalno zrno pšenice koje ima izuzetnu prehrambenu vrednost od belog brašna koje, kao i beli hleb, ima ove negativne efekte na telo.U njemu su usitnjeni i izbeljeni najmanje vredni delovi zrna, a odstranjeno je najvažnije - omot, mekinje i klica.

Rešenje za zdravu populaciju koja ne treba u potpunosti izbegavati pšenicu je korišćenje integralog zrna radi veće nutritivne vrednosti.

2. PROTEIN GLUTEN IZ PŠENICE LOŠE UTIČE NA ZGLOBOVEPoznato je da celijaklija nije još uvek dobro istražena, a milioni Amerikanaca verojatno imaju alergiju na pšenicu, a da to i ne znaju. Česti bolovi u zglobovima pojavljuju se kao posledica te alergije koja nije dijagnostifikovana, upozorava doktor Vilijams Dejvis.

"Ne postoje dva čoveka obolela od celijakije s istim simptomima bolesti. Najčešći simptomi koji se javljaju zbog intolerancije na gluten su: proliv, zatvor, bol u stomaku, anemija, bol u kostima, lak prelom kostiju, poremećaj kože", objasnila je Maja Maretić.3. AMILOPEKTIN - UGLJENI HIDRAT IZ PŠENICE POVISUJE ŠEĆER U KRVIPšenica može loše da deluje na šećer u krvi, tvrdi dr Dejvis jer se ugljeni hidrati iz pšenice u konačnici pretvaraju u šećer, a pšenica je puna amilopektina, ugljikohidrata koji može povisiti razinu šećera u krvi više nego običan šećer i može dovesti do brojnih drugih zdravstvenih problema kao što je dijabetes. U današnjoj komercijalnoj ponudi proizvoda od pšenice najčešće nailazimo na nutritivno osiromašenu pšenicu koja sadrži mnogo škroba koji u sastavu ima najviše amilopektina.

Foto Profimedija
Foto Profimedija

zadovoljna hr

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track