(FOTO) SUROVA STVARNOST: Kako izgleda život odbačenih devojčica koje su nakon silovanja postale mame
Foto: Printskrin/Tviter

Strašno!

(FOTO) SUROVA STVARNOST: Kako izgleda život odbačenih devojčica koje su nakon silovanja postale mame

Žena -

Fotografkinja Linda Forsel autorka je serije fotografija "Children Having Children" (Deca koja imaju decu) koja otkriva surovu stvarnost mnogih devojaka iz Gvatemale.

Ono što je tu fotografkinju posebno šokiralo jest učestalost incesta, koji se u mnogim delovima te zemlje doživljava normalnim. Priče koje je ova fotografkinja čula od devojčica zastrašujuće su.

"Između 80 i 90 posto počinitelja koji zlostavljaju devojke mlađe od 14 godina su članovi porodice ili su na neki način blisko povezani s njome", izjavila je Forsel.

"U četvrtini slučajeva to je njen otac", otkriva fotografkinja stravične podatke, dodajući da mnogi nisu svesni situacije u kojoj se nalaze žene u Gvatemali i nada se da će ovaj projekt to promeniti.

"Verujem da ovaj projekt ima snagu promeniti nešto. Otvoriti oči onima koji nisu upoznati s ovom problematikom, a isto tako pomoći onim ženama koje se bore s ovakvim stravičnim stvarima", poručuje fotografkinja. Naglašava da su to žene koje žive u zatvoru bez zidova, bez ikakvih mogućnosti, imaju odgovornost prema detetu ali njihova budućnost je u rukama roditelja ili muža.

"Njihovi snovi ne postoje ili su ograničeni", objašnjava Forsel. Devojke koje su primile pomoć i podršku od svoje porodice postigle su u dve godine, koliko ih je Forsel pratila, ogroman napredak.

Ostala trudna nakon prve mentsruacije

"Jedna devojka kada smo je upoznale nije govorila", priseća se fotografkinja. Devojka je ostala trudna nakon prve menstruacije sa 11 godina Zatrudnela je s bratom svog dede.

"Još uvek je stidljiva, ali dogodio se veliki napredak. Danas ima veliki osmeh na licu kada priča o svojoj školi u koju se nedavno vratila ili kada se igra sa svojim prijateljima",objašnjava Forsel, dodajući da je izuzetno važno obrazovanje tih devojaka, jer im je to jedina mogućnost za bolju budućnost.

Zavezana za drvo i silovana

"Jedna devojaka ispričala mi je kako su joj u školi, nakon što joj se počeo nazirati trudnički stomak, rekli da loše utiče na druge devojke. Silovao ju je 53-godišnji muškarac, koji ju je zavezao za stablo", otkriva fotografkinja.

Ističe da su te žene stalno kažnjavane i stigmatizirane za ono što je učinio neko drugi. Takođe, veliki problem je nedostatak seksualne edukacije u školi.

"Prvi korak za iskorenjivanje ovakvih situacija počinje s vama", kaže Forsel. Ona oseća da u Gvatamali vlada jaki otpor prema mogućnosti edukacije o seksualnosti ali i ravnopravnosti polova. Još uvek se veruje da takve stvari moraju ostati unutar porodice, a ako se nešto stravično, poput silovanja, i dogodi o tome se ne govori.

Stoga se fotografkinja nada da će ovim projektom mnogi shvatiti da ne treba ćutati, jer je to najbolja prevencija budućih zlostavljanja.

(desilose.com)

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track