VRT U KUĆI: Evo kako da uzgojite paradajz na TERASI! Jednostavno je, a uvek ćete imati SVEŽU SALATU
Foto: Shutterstock

Saveti

VRT U KUĆI: Evo kako da uzgojite paradajz na TERASI! Jednostavno je, a uvek ćete imati SVEŽU SALATU

Žena -

Da bi vam povrće na balkonu uspelo, balkon ne bi trebalo da gleda na sever, a najbolje je saditi na južnom balkonu.

U teglama vam može uspijevati puno povrća i voća. Možete posaditi jagode, ribizl, rajčice, paprike, blitvu, salatu, mahune, krastavce, mandarine, bosiljak, ružmarin, čili i još mnogo toga. Ako ste početnik najbolje je da počnete s jagodama jer one nisu zahtevne, samo ih je bitno redovno zalevati.

Najbolje je saditi u plastičnim posudama, jer one neće upijati vodu koja treba biti namenjena za paradajz.

Ako želite da imate paradajz s balkona, bitno je da vaš balkon ima samo dovoljno sunca i moći ćete brati plodove celo leto. Najbolje je na balkonu posaditi sortu minibel koja će izrasti do 30 cm.

Sadite u duboki, plastični lonac. Posudu u koju ćete posaditi paradajz napunite zemljom i kompostom, a kada biljka počne rasti, zabodite u nju drveni kolac i privežite je. Kako bi rajčica imala što bolji urod, morate je povremeno nadohranjivati, otprilike jednom mesečno.

Paradajz je dobro prvi puta prihraniti kada se razviju prvi plodovi, a kada počnu zreti vreme je za drugo prihranjivanje. Kvalitetni organski kompost će biti najbolji za to. Dozrele plodove je najbolje rezati makazama i to rano ujutro ili navečer.

Foto Pixabay
Foto Pixabay

Savjetnica

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track