(ANKETA) Evo šta se dešava sa vašim telom ako ne doručkujete!
Foto: Profimedia

ZDRAVLJE NA USTA ULAZI

(ANKETA) Evo šta se dešava sa vašim telom ako ne doručkujete!

Žena -

Doručak je najvažniji obrok u toku dana.

Međutim, ako i pored svih saveta i dalje praktikujete lošu naviku preskakanja doručka kako bi smršali, vreme je da počnete da jedete. Istraživanja nemačkih naučnika govori nam da preskakanje jutarnjeg obroka može da vodi do opasnih oboljenja.

Neime, na 17 muškaraca testirali su efekte preskakanja obroka. Tokom tri dana jednom su preskakali doručak, jednom su jeli tri obroka dnevno, a jednom su preskočili večeru. Unos kalorija, masti, proteina i svega ostalog je uvek bio isti na dnevno nivou. Ukoliko bi se preskočio neki obrok, to bi se kompenzovalo u narednim obrocima.

Učesnici su davali i uzorke krvi svaki dan kako bi se izmerio i nivo hormona, glukoze i insulina, ali i proverila aktivnost imunoćelija. Ustanovili su da je koncentracija glukoze skočila, kao i da je insulin skočio nakon ručka u danima kad se preskakao doručak. Telo je takođe više koristilo masti u telu.

To zvuči kao dobra ideja, ali naučnici kažu da nije dobro da se telo stalno prebacuje sa ugljenih hidrata i masti u telu.

To znači da na duže staze preskakanje doručka može dovesti do poremećaja u radu tela što može dovesti do gojaznosti i dijabetesa. Ako već preskačete neki obrok, neka to nikako ne bude doručak. Istraživači su zaključili da ljudi troše više kalorija u periodu od 24 sata kada preskoče večeru. To znači da ima smisla ona priča da ne treba jesti ništa nakon 20 časova, osim možda neke legane salate.

Imajte na umu da preskakanje obroka vodi do konstantnom grickanju nečega jer ćete biti gladni, a niste normalno jeli. Najbolje je da jedete umereno i češće, dakle doručak-užina-ručak-užina-večera. Trpanje u stomak nikad nije dobra ideja.

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track