PAŽNJA! MOŽETE DA SE OTRUJETE: Evo koliko dugo može da stoji hrana koju ste spremili za NOVU GODINU
Foto: Profimedia

Budite oprezni

PAŽNJA! MOŽETE DA SE OTRUJETE: Evo koliko dugo može da stoji hrana koju ste spremili za NOVU GODINU

Žena -

Retki su oni kojima nije ostalo viška hrane posle Nove godine. Ali, znate li kako tu hranu treba da čuvate i koliko dugo ne predstavlja opasnost za vaše zdravlje?

Sve ostatke hrane koju ste stavili u frižider najbolje je staviti na gornju policu, gde je ujedno i najhladnije.

Meso i riba Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ribe i riblja jela u frižideru mogu stajati tri do četiri dana.

Ako se radi o škampana ili jastozima, ogulite ih i stavite u zamrzivač, biće sigurne za jelo tri meseca. Ako želite da sačuvate ribu, najpre je odvojite od kostiju. Meso možete čuvati nešto duže - do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa nije dobra ideja držati ga na balkonu ili u ostavi, gde tokom dana temperatura može da ponarasteš.

Ćuretina i šunka - uklonite meso s kostiju pa ga stavite u duboko zamrzavanje gde može stajati čak tri mjeseca. Savetujemo da na paketiće stavite datum kako bi se kasnije lakše snašli.

foto: Filip Plavčić

Sir Mekane sireve omotajte masnim papirom, nikako plastičnom folijom, jer će tako trajati duže. Tvrdi sirevi mogu biti u plastičnoj foliji ili hermetički zatvorenoj posudici.

foto: Damir Dervišagić

Umaci Oni mogu biti opasni, osobito usled međusobne kontaminacije (na primer ako istom viljuškom dodirujete meso pa onda ponovno ide u umak). Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto vredi i za francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krompira i majoneze.

foto: Profimedia

Povrće Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može vam naškoditi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira - stoga je njega najbolje pojesti u roku od dva dana.

Ako želite da ubijete moguće gljivice na povrću, uvek ga možete podgrejati - ali samo jednom, na temperaturi iznad 60 Celzijusa oko 10 minuta.

foto: profimedia

Kolači Rok kremastim kolačima je četiri dana u frižideru, dok suvi mogu trajati oko 20 dana. Biće svežiji ako ih držite na suvom i tamnom mestu pokrivene krpom, dok će u frižideru navući vlagu. Višak slatkog možete staviti u zatvorenu posudu i zamrznuti. Tako neće izgubiti vlagu i biće kasnije ukusni za jelo. Na primjer, kolači s glazurom će u zamrzivaču trajati oko tri mjeseca, a suvi mogu i duže.

foto: Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track