Najnovije vesti

PAŽNJA! MOŽETE DA SE OTRUJETE: Evo koliko dugo može da stoji hrana koju ste spremili za NOVU GODINU
Foto: Profimedia

Budite oprezni

PAŽNJA! MOŽETE DA SE OTRUJETE: Evo koliko dugo može da stoji hrana koju ste spremili za NOVU GODINU

Žena

Retki su oni kojima nije ostalo viška hrane posle Nove godine. Ali, znate li kako tu hranu treba da čuvate i koliko dugo ne predstavlja opasnost za vaše zdravlje?

 

Sve ostatke hrane koju ste stavili u frižider najbolje je staviti na gornju policu, gde je ujedno i najhladnije.

 

Meso i riba
Među najopasnije namirnice svakako spada meso, zbog mogućnosti razvoja bakterija. Ribe i riblja jela u frižideru mogu stajati tri do četiri dana.

Ako se radi o škampana ili jastozima, ogulite ih i stavite u zamrzivač, biće sigurne za jelo tri meseca. Ako želite da sačuvate ribu, najpre je odvojite od kostiju. Meso možete čuvati nešto duže - do pet dana, ali isključivo ako ga držite prekrivenog folijom ili u zasebnim posudicama u frižideru. Do razvoja opasnih bakterija dolazi ako se nalazi na temperaturi većoj od 8 Celzijusa, pa nije dobra ideja držati ga na balkonu ili u ostavi, gde tokom dana temperatura može da ponarasteš.

Ćuretina i šunka - uklonite meso s kostiju pa ga stavite u duboko zamrzavanje gde može stajati čak tri mjeseca. Savetujemo da na paketiće stavite datum kako bi se kasnije lakše snašli.

foto: Filip Plavčić

Sir
Mekane sireve omotajte masnim papirom, nikako plastičnom folijom, jer će tako trajati duže. Tvrdi sirevi mogu biti u plastičnoj foliji ili hermetički zatvorenoj posudici.

foto: Damir Dervišagić

Umaci
Oni mogu biti opasni, osobito usled međusobne kontaminacije (na primer ako istom viljuškom dodirujete meso pa onda ponovno ide u umak). Treba ih pojesti u roku od tri dana, što isto vredi i za francusku salatu koja može biti opasna zbog jaja, krompira i majoneze.

foto: Profimedia

 

Povrće
Jedenje povrća drugi ili treći dan nakon što je pripremljeno ne može vam naškoditi, a problem kod povrća ne zadaju bakterije već gljivice. One se razmnožavaju na sobnoj temperaturi, a najviše vole slatko povrće poput krompira - stoga je njega najbolje pojesti u roku od dva dana.

Ako želite da ubijete moguće gljivice na povrću, uvek ga možete podgrejati - ali samo jednom, na temperaturi iznad 60 Celzijusa oko 10 minuta.

foto: profimedia

Kolači
Rok kremastim kolačima je četiri dana u frižideru, dok suvi mogu trajati oko 20 dana. Biće svežiji ako ih držite na suvom i tamnom mestu pokrivene krpom, dok će u frižideru navući vlagu. Višak slatkog možete staviti u zatvorenu posudu i zamrznuti. Tako neće izgubiti vlagu i biće kasnije ukusni za jelo. Na primjer, kolači s glazurom će u zamrzivaču trajati oko tri mjeseca, a suvi mogu i duže. 

foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...