NAŠI STARI NA SPASOVDAN PRVO SU OVU VOĆKU JELI: Ništa u usta nisu stavljali dok sa  SIROMASIMA nisu podelili sve sa tanjira, a NIKAKO nisu smeli  OVO raditi zbog BLAGOSTANJA!
Foto: Profimedia

Verovanje

NAŠI STARI NA SPASOVDAN PRVO SU OVU VOĆKU JELI: Ništa u usta nisu stavljali dok sa SIROMASIMA nisu podelili sve sa tanjira, a NIKAKO nisu smeli OVO raditi zbog BLAGOSTANJA!

Žena -

Danas pravoslavci slave Spasovdan, a na ovaj sveti praznik postoje mnogo običaja koji se Srbi strogo pridržavaju.

Na Spasovdan se izjutra ne jede ništa dok se ne okuse jagode.

Ponegde se čak i verovalo da ne valja okusiti novo voće ako su nekom deca umirala, dok najpre nerazdele sirotinji od tog novog voća za dušu svoje dece, jer će, u suprotnom, na onom svetu deca ostati bez tog obroka i grišće svoje prste umesto obroka, govoreći da su im ga roditelji pojeli.

Za Spasovdan kao krsnu slavu klalo se jagnje i spremala se cicvara. Inače, naši stari nisu pili mleko od od Nove godine do Spasovdana, a verovali su da na Spasovdan muškarci ne valja da se briju, žene da se umivaju a deca da se kupaju pa to nisu tog dana ni činili.

foto: Profimedia

Na Spasovdan nikako ne valja spavati preko dana da se ne bi dremalo čitave godine.

foto: Youtube Printscreen

Na taj dan bogatiji su posle odlaska u crkvu pozivali goste na ručak, a manje imućni su nastavljali druženje ispred crkve gde se narod okupljao i veselio.

Bio je i običaj da se na Spasovdan, pre sunca, kupa u reci ili moru.

Kurir.rs/Foto Profimedia

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track