Najnovije vesti

DOJENJE POJAČAVA SKLONOST ALERGIJAMA?! Bebe ih razvijaju više ako se HRANE na ovaj način, a evo i zašto
Foto: Profimedia

otkriće

DOJENJE POJAČAVA SKLONOST ALERGIJAMA?! Bebe ih razvijaju više ako se HRANE na ovaj način, a evo i zašto

Žena

Bebe koje majke doje imaju veće šanse da imaju probleme sa alergijama jer kasnije dolaze u kontakt sa potencijalnim okidačima za alergiju.

 

Japanski naučnici otkrili su da su deca koje majke doje više nego dva puta više podložna da razviju alergije na hranu. U istraživanju je posmatrano 46.000 dece, a eksperti kažu da deca koja su dojena imaju veće šanse da razviju alergije na neke proteine ukoliko nisu ranije izložena njima.

 

foto: Profimedia

Na Univerzitetu Okajama otkrili su da su samo bebe koje nisu imale ekcem imale povećani rizik na alergiju, dok su one koje su imale ovaj problem sa kožom i dojene su imale 36 odsto manje šansi da razviju alergiju na hranu.

 

Mislilo se da dojenje pojačava toleranciju kod dece koja imaju problema sa kožom. Dugo se verovalo da je dojenje najbolje, sa dokazima da majčino mleko štiti od infekcija, gojaznosti i dijabetesa.

 

Svetska zdravstvena organizacija savetuje da se u prvih šest meseci života bebe isključivo doje. Kako bi došli do podataka, istraživači su zamolili roditelje da popune upitnike sa pitanjima vezanim za njihovu bebu.

 

Kolostrum je tečnost koju dojke novopečene majke proizvode u prvih par dana od početka dojenja. Veoma je koncentrovana hrana, bogata proteinima, supstancama za jačanje imuniteta i dobrim bakterijama. Istraživanje je pokazalo da su bebe koje su isključivo dojene i nisu imale ekcem dva puta osetljivije na alergije na hranu od drugih.

 

Do toga dolazi usled disbalansa između osetljivosti kože i oralne tolarancije. Bebe sa ovim disbalansom i imaju oslabljenu zaštitu kože mogu da profitiraju od dojenja i da održavaju njihovu oralnu toleranciju. Majčino mleko, a naročito kolostrum, sadrže dosta supstanci koje jačaju detetov imuni sistem koji se bori protiv alergija. Zašto je to tako još nije jasno.

 

Naučnici smatraju da je to zbog kasnijeg uvođenja određenih namirnica u ishranu deteta.

 

"Ovo je veoma važno jer majke treba da znaju kada i kako da hrane svoje bebe. Potrebno je uraditi još istraživanja u ovoj oblasti. Dojenje je veoma važno za bebu, a mnoge koristi vide se i u odraslom dobu. Na majkama je da odluče da li će da doje bebu, da je hrane samo formulama ili da kombinuju ova dva načina", rekla je profesionalni nadzornik polisa na Kraljevskom koledžu Kler Livingston.

 

foto: Profimedia

Kurir.rs/Super žena/Foto: Profimedia

 

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...