JEDNOSTAVNA PITA OD BUNDEVE: Svi će vam tražiti još jedno parče, a i kuća će ZAMIRISATI! (RECEPT)
Foto: Shutterstock

RECEPT

JEDNOSTAVNA PITA OD BUNDEVE: Svi će vam tražiti još jedno parče, a i kuća će ZAMIRISATI! (RECEPT)

Žena -

Na vašoj zimskoj trpezi neće da škodi da se pojavi poslastica kao što je pita od bundeve. Hrskava i slatka kojoj malo ko može da odoli.

Sastojci:

250 g brašna

50 g šećera

1/2 kašičice soli

125 g maslaca

1 jaje

2 velike kašike mleka

foto: Profimedia

Fil:

1/2 l mleka

1/2 kg bundeve

200 g šećera

2 jajeta

1 mala kašičica cimeta

Priprema:

1. Obložiti kalup papirom za pečenje. Promešajte brašno, so i šećer. Zatim dodajte na kockice iseckan hladan maslac i izmešajte smesu prstima dok testo ne dobije strukturu poput krupnih mrvica. Zatim dodaj jaje i mleko i brzo zamesite kuglu (ne mesite predugo jer testo neće biti prhko). Nakon toga ga zamotajte u plastičnu foliju i ostavite ga pola sata da odstoji u frižideru.

2. Iseckati bundevu za fil na kockice i staviti ih u veliku posudu, zajedno sa mlekom. Dodajte šećer i začine i stavite krem da se kuva na laganoj vatri dok bundeva ne omekša (oko 15-20 minuta), povremeno mešajući da bundeva ne zagori. Kada omekša, izmiksate je štapnim mikserom ili u blenderu.

3. Ostavite fil da se ohladi i zatim u njega dodajte umućena jaja.

4. Zagrejte rernu na 180 stepeni. Izvadite testo iz frižidera, istanjite ga i stavite u kalup tako da njime obložite i dno i ivice. Izbockajte dno viljuškom i stavite ga desetak minuta u zamrzivač. Nakon toga testo izvadite, poklopite ga folijom i pećite još jednom deset minuta.

5. Izvadite pečeno testo i smanjite temperaturu rerne na 160 stepeni. Sipajte fil preko njega i sve zajedno pecite pola sata. Pre serviranja kolač ohladiti.

foto: Profimedia

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja