Najnovije vesti

ZAŠTITITE OBUĆU OD KIŠE I SNEGA! Ako uradite JEDNU STVAR, cipele će vam trajati GODINAMA!
Foto: Shutterstock

ništa bolje od stare, dobre kreme za cipele

ZAŠTITITE OBUĆU OD KIŠE I SNEGA! Ako uradite JEDNU STVAR, cipele će vam trajati GODINAMA!

Žena

Vlaga od kiše ili snega i so koja se zimi sipa po trotoarima veoma oštećuju obuću. Šta da uradite da se to ne desi

Zabrinuti ste da biste ove zime zbog kiše i snega mogli da uništite svoje najdraže čizme? Ne brinite! Specijalisti za restauraciju tkanina ponudili su nekoliko odličnih rešenja za pravovremenu zaštitu obuće kako sledeće godine ne biste morali da kupujete novu.

foto: Shutterstock

Antilop

Izrazito mekana koža naziva se još jelenska ili antilop, a karakteriše je neverovatna udobnost. Pošto je izrazito osetljiva i veoma zahtevna za održavanje, takva obuća namenjena je prvenstveno za suvo vreme, a nikako za zimske uslove. Ako imate ovakve čizme, ne nosite ih po kiši ili snegu, a ako vas slučajno u njima zatekne nevreme, najbolje što možete da uradite jeste da ih prirodno osušite (i njih napunite novinskim papirom!), nakon toga dobro iščetkajte so i prljavštinu kako biste im vratili prirodnu teksturu, i na kraju ih obavezno poprskajte sprejom za negu i zaštitu osetljive obuće.

foto: Shutterstock

Koža

Ako se vaša kožna obuća pokvasi, nipošto je nemojte sušiti fenom jer će vrućina ukrutiti kožu i napraviti na njoj sitne pukotine. Umesto toga, čizme napunite novinskim papirom da biste održali njihov prirodan oblik i osušite ih na sobnom vazduhu. Ako je obuća umrljana solju koja se zimi posipa po trotoarima zbog snega, na pobelela mesta utrljajte kap ili dve sirćeta kako biste izbrisali nastalu štetu. Osim toga, zapamtite i ovo: kožne čizme ništa neće osvežiti bolje od stare, dobre kreme za cipele!

foto: Shutterstock

Lakovane cipele

Kad je reč o vašem najdražem paru visokih potpetica, bilo da su napravljene od lakovane kože ili od veštačkog materijala, uvek koristite vlažnu krpu. Na izrazito prljava mesta možete naneti malo pene za brijanje ili deterdžent za pranje posuđa kako biste ih u potpunosti očistili. Ipak, prethodno testirajte postupak na maloj površini da biste se uverili da ih nećete oštetiti. Za završni sjaj, na kraju na cipele krpicom utrljajte sasvim malo vazelina.

Kurir.rs/Foto: Shutterstock

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...