Najnovije vesti

MAJKA ME SA 15 GODINA NA SILU UDALA U INOSTRANSTVU! Ispovest Jasmine koja je zbog porodice prošla kroz PAKAO pa POBEGLA!
Ilustracija, Foto: Profimedia

PRIČA KOJA LEDI KRV U ŽILAMA

MAJKA ME SA 15 GODINA NA SILU UDALA U INOSTRANSTVU! Ispovest Jasmine koja je zbog porodice prošla kroz PAKAO pa POBEGLA!

Žena
14:55h

Jedna devojka podelila je sa celim svetom potresnu priču o tome kako je majka odvela od svega što joj je bilo poznato i naterala je da se uda protiv njene volje.

Jasmina Koning je rođena u Čikagu, ali njeni roditelji su iz Jerusalima. Kada je imala samo četiri meseca, njen otac je poginuo, a ona se sa dve sestre i majkom preselila u podrum bake sa majčine strane.

Jasmina i njene sestre nisu nosile marame na glavi, što se njihovoj mami i baki nije dopadalo. Odgajale su ih kao muslimanke i kada su išle u džamiju morale su da nose marame i da se ponašaju pristojno.

- Kada sam imala samo šest godina, moje dve starije sestre su otišle u Palestinu da „posete familiju“, bar mi je tako mama rekla. Ipak, ja sam čula glasine da je jedna od njih poljubila dečaka i sledeće čega se sećam je kako one sa velikim koferima odlaze od kuće u suzama. I ja sam plakala, ali sam isto tako bila ljuta što me ostavljaju – ispričala je Jasmina.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Prvih nekoliko dana posle odlaska sestara, Jasmina je verovala da će se vratiti, ali kada joj je majka rekla da one žele da ostanu, mnogo se rastužila.

- Dani su prolazili, a sestre su mi sve više nedostajale. Prijatelje sam viđala samo u školi. Onda je u osmom razredu došlo vreme da razmišljam o srednjoj školi. Tamo nismo morali da nosimo uniforme, već smo mogli slobodno da šetamo u uskim farmerkama. Da, imala sam uske farmerke. Ni ja nisam mogla da verujem kada mi ih je mama, koja je bila veoma stroga, kupila – priča ova malda devojka.

Međutim, malo pre završetka osnovne škole, Jasmina je jedan dan došla kući i zatekla je mamu i baku kako joj preturaju po ormanu. Tražile su sve uske farmerke da ih iseku na komade i bace, jer je prema njihovom mišljenju Jasmina bila „previše zrela“ da nosi takve stvari.

Kada je došlo vreme da se Jasmina upiše u srednju školu, saznala je da je majka upisala u školu samo za devojke i da će morati da je pohađa preko interneta, jer postoji duga lista čekanja. Zbog toga je u septembru, kada su svi njeni prijatelji krenuli u školu, Jasmina sedela kući, gledala je televiziju i pomagala je oko kuvanja i kućnih poslova.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

- Mama je obožavala što sam kući sa njom, uvek je isticala da treba da budem dobra domaćica. Svaki put kada bi rekla to, mene bi ispunio užas, jer je to bila poslednja stvar koju sam želela da radim. Htela sam da se zaposlim, jer sa 15 godina može da se dobije dozvola za rad u Čikagu i očuh mi je dozvolio, ali kao sa školom, to je bilo još jedno prazno obećanje – otkriva nesrećna devojka.

Zbog takve situacije, Jasmina je tražila beg od stvarnosti na internetu. Održavala je kontakt sa prijateljima preko Fejsbuka gde je morala da ima lažni profil, da je njeni roditelji ne bi našli.

Jasmina je sumnjala da je nelegalno što je roditelji ne šalju u školu, ali je znala da njih to prosto ne zanima. Oni su radili ono što su želeli.

Prošla je cela godina i ništa se nije menjalo. Onda je jedan dan Jasmina dobila poziv od dečaka sa kojim se dopisivala da izađu i ona je prihvatila.

- Bila sam jako uzbuđena. Rekla sam roditeljima da idem da se vidim sa mojom rođakom koja je imala 24 godine i bila je jedina osoba koju sam smela da viđam. Ona je pristala da mi pomogne i sjajno sam se zabavila. Dečak sa kojim sam izašla je bio sjajan prema meni – nastavlja priču Jasmina.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Posle divnog izlaska, Jasmina se osećala kao da lebdi. Međutim, sutradan se pred njenim vratima pojavio dečak sa kojim je izašla. Njena mama je otvorila i on se predstavio kao njen momak. Zbog toga je Jasmina bila kažnjena i dve nedelje je provela u sobi pod ključem. Međutim, tek onda je usledio šok.

- Jednog dana mama je ušla u moju sobu i rekla mi je da se spakujem i da idemo u Palestinu da posetimo moje sestre. Ja sam poslednji put bila tamo kada sam imala 10 godina, slabo sam govorila arapski i sećam se samo da mi je bilo grozno. Užasno sam se plašila puta i bilo mi je jako teško da se oprostim od mlađe sestre koja je tada imala osam godina. Mama mi je rekla da ću ostati samo mesec dana, ali ja joj nisam verovala – nastavlja priču ova mlada devojka.

Jasmina je sletela u Tel Aviv sa majkom i bakom i otišle su do kuće koju njena baka ima tamo. Njene starije sestre su živele u blizini i obe su bile udate i imale su decu.

- Ispričala sam sestrama za dečaka sa kojim sa izašla i one su me izgrdile jer su mislile da ne bih upala u toliki problem da je on bio musliman. Jedno veče su sestre krenule da me šminkaju i da mi sređuju kosu, što je bio prvi put da mi je bilo dozvoljeno da uopšte nosim šminku. Rekle su da je to zato što žele da upoznam nekog njihovog prijatelja. On je imao preko 20 godina i živeo je sa mamom, za šta su one rekle da je problem. Ja nisam shvatala šta se dešava – priča Jasmina.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Celo upoznavanje je prošlo veoma čudno, jer Jasmina nije znala arapski, pa je samo razumela kada je pitao koliko ima godina. Kada je momak otišao kući sa majkom i ujakom, Jasmina je bila veoma zbunjena, pa je pitala sestre da joj objasne o čemu se radi. One su joj objasnile da je to način za devojke da upoznaju udvarače, kada njihove porodice smatraju da su spremne za brak.

Posle nedelju dana je došao još jedan momak i Jasmina je opet dobila sređivanje. Došla je porodica sa udvaračem koji je bio devet godina stariji od nje, mnogo viši i falio mu je deo prednjeg zuba. Mama i bakla su mislile da treba da se uda jer on ima kuću i dobar posao, a Jasmina je bila užasnuta tim predlogom.

- Bila sam užasno besna, shvatila sam da su htele da me udaju i ostave u Palestini. Odmah sam počela da smišljam kako da pobegnem. Znala sam da nema svrhe ni da se žalim sestrama jer su me ubeđivale da to nije tako loše i da ću naučiti da ga volim. On je došao još dva puta, a treći put smo već bili vereni. Nisam ni shvatila šta se dešava dok nije bilo prekasno. Plakala sam i vikala sam na mamu jer nisam mogla da razumem kako je mogla to da mi uradi. Onda je moja baka ušla u sobu i ošamarila me. Tada sam saznala da je moja baka sve ugovorila – ispričala je Jasmina.

Venčanje je ugovoreno za deset dana, dok je Jasmina očajnički pokušavala da smisli način da se izvuče iz toga. Pokušala je i da uceni majku pretnjama da će pobeći, ali je dobila samo odgovor da može da se uda za tog momka ili za nekog mnogo starijeg ko neće biti tako fin prema njoj. I sestre su je ubeđivale da je srećna. Koliko god da se plašila, Jasmina je shvatila da je alternativa još gora.Nekoliko dana pre venčanja, najstarija sestra je otkrila Jasmina da su i nju udali protiv njene volje i da je vremenom naučila da voli svog muža.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

- Prva noć je bila grozna. Jedino sam zahvalna što moj muž nije bio nasilan ili agresivan čovek, moglo je da bude mnogo gore. Ja dobijam strašne migrene zbog stresa, pa sam to koristila u svoju korist narednih nedelja. Sve vreme sam samo tražila način da pobegnem i za to mi je trebao internet. Dani su postali isti, kada bi moj muž otišao na posao, ja bih išla kod njegove majke da čistim i kuvam. Ona je imala kompjuter, pa sam je jedan dan pitala da li mogu da se čujem sa majkom. Umesto toga, ulogovala sam se na Fejsbuk i poslala sam poruku prijateljici. Kada sam joj ispričala šta se dogodilo, rekla je da je to nelegalno, što sam i znala, ali nisam mogla ništa da uradim – priča Jasmina.

Kada je kontaktirala još jednog prijatelja koji je isto bio musliman, ali je živeo u Teksasu, on je posavetovao Jasmina da zove ambasadu i dao mi je njihov broj. Jedan dan kada je bila sama kući, Jasmina je konačno skupila hrabrost da pozove ambasadu.

- “Ja sam američki građanin. Moji roditelji su me doveli protiv moje volje da bih se udala za jednog muškarca. Želim da idem kući” rekla sam u dahu službeniku koji se javio. Posle trenutka tišine rekao je “Vau, ovo se nikada nije dogodilo. Sačekajte trenutak” i povezao me sa čovekom koji se zove Muhamed i on me pitao za imena i adresu mojih roditelja – priča Jasmina.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Tek prilikom razgovora sa Muhamedom, Jasmina je shvatila u koliko je lošoj pozciji. Nije znala svoj broj socijalnog osiguranja jer nije imala pasoš, nije imala dokaz da je u braku u vidu venčanog lista, a nije čak znala ni kako joj se muž preziva. Tokom sledeća dva meseca nekoliko puta se čula sa Muhamedom i napokon je došao dan da se krene u akciju.

Jasmina je pozvala taksi i otišla je do hotela gde je zakazala sastanak sa radnicima američke ambasade.

- Smestili su me na zadnje sedište i krenuli smo do ambasade u Jerusalimu. Skinula sam maramu i briznula u plač. Tu, sa to dvoje stranaca sam se osećala sigurno po prvi put posle dugo vremena. U ambasadi sam potpisala papirologiju kako bih mogla da dobijem staratelje u Americi i to isto veče su me stavili na avion za Filadelfiju – rekla je ova hrabra devojka.

Kada se ulogovala na svoj nalog na Fejsbuku na presedanju do Amerike, Jasmina je prvi put videla reakcije svoje porodice. Njena najstarija sestra je objavila pismo od tri strane u kome je napisala da je se odriče i da ne želi više nikada da je vidi. Grupna poruka između sestara, mame i tetke je takođe bila puna kritika i uvreda na njen račun, bez i malo brige za njeno dobrostanje. Zbog toga je Jasmina shvatila da je napravila pravu odluku.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Kada je stigla u Ameriku, Jasmina su smestili u privremeni dom sa ženom koja je već brinula o šestoro dece i morala je na suđenju da dokaže da su je primorali da se uda. Dok je napunila 16 godina, već je promenila tri porodice, a ona su se pojavili Keri i Marvin. Oni su imali dvoje biološke dece i ponudili su Jasmina da ostane sa njima.

- Oni su bili divni i puni razumevanja, ali meni je trebalo vremena da se otvorim. Htela sam samo da izdržim dok ne napunim 18 i da se osamostalim. Nisam mogla ni da pretpostavim šta će se dogoditi. Posle godinu dana Keri i Marvin su me pitali da li želim da me usvoje. Ne mogu da vam opišem koliko je to bio divan osećaj i odmah sam pristala. Nisam više morala da strahujem da ću ostati bez krova nad glavom – ispričala je Jasmina.

Poslednji put je videla majku na sudu kada je proces usvajanja bio gotov.

- Kada sam videla majku na sudu bila je veoma hladna. Keri je zamolila za moje slike iz detinjstva i ona ih je dala. Sada stoje svuda po kući i baš je lepo, imam osećaj kao da sam oduvek deo ove porodice. Nedavno sam se povezala i sa mojom najstarijom sestrom, onom koja je rekla da me mrzi. Priznala je da bi volela da je imala hrabrosti da uradi ono što sam ja uradila – otkrila je ona.

Jasmina je završila srednju školu, prva u svojoj biološkoj porodici koja je to uspela. Na jesen planira da upiše fakultet, jer je dobila punu stipendiju i studiraće komunikacije, jer smatra da joj je upravo to spasilo život.

- Bez obzira na to šta ću raditi i čime ću se baviti, najviše sam uzbuđena zbog toga što ću imati priliku da sama izaberem – šta ću da nosim, sa kim ću da izlazim i na kraju, ko želim da budem – rekla je Jasmina.

Ilustracija
Ilustracija foto: Profimedia

Kurir.rs/Žena/Foto: Profimedia

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...