Najnovije vesti

ONA JE PRVA OTKRILA KORONA VIRUS! Otac joj vozio autobus, sa 16 godina NAPUSTILA ŠKOLU, ali je postala vrhunski NAUČNIK
Foto: Youtube Printscreen

Posvetila se nauci

ONA JE PRVA OTKRILA KORONA VIRUS! Otac joj vozio autobus, sa 16 godina NAPUSTILA ŠKOLU, ali je postala vrhunski NAUČNIK

Žena

Džun Almeida, škotski virolog, bila je pionirka u identifikaciji i dijagnostikovanju virusa. Njene veštine u baratanju elektronskim mikroskopom obezbedile su joj status pionirke virologije.

Uprkos manjku formalnog obrazovanja, budući da je zbog nedostatka novca bila primorana da napusti školovanje, Almeida je uspela da izgradi fantastičnu karijeru. Uspela je da se zaposli kao laboratorijska tehničarka u bolnici u Glazgovu, da bi se potom preselila u London, gde se udala za umetnika iz Venecuele, Enrikea Almeida. Dobili su i ćerku Džojs, a onda se porodično odselili za Kanadu.

Tamo je Almeida dobila posao u Institutu za tumore u Ontariju, gde je potpuno usavršila tehniku baratanja elektronskim mikroskopom i razvila metodu vizualizacije virusa. Vesti o njenim uspesima došle su i do Engleske i tako je jedan mikrobiolog odande uspeo da je nagovori da se vrati u London. Regrutovala ju je bolnica St Thomas’s Hospital Medical School gde je u saradnji sa dr Dejvidom Tajrelom istraživala viruse gripa i hepatitisa B i gde je zahvaljujući svojoj veštini baratanja elektronskim mikroskopom napravila i prvu vizualizaciju virusa rubele.

Džun Almeida otkrila je i koronaviruse, a o tome je pokušala da objavi i članak. Prvi put kada je pokušala, članak je odbijen uz objašnjenje da su "priložene slike samo loše slike čestica virusa prehlade". Nije odustala, te je isti članak 1965. godine objavila u British Medical žurnalu a godinu dana kasnije rad je objavio i Journal of General Virology.

foto: Youtube Printscreen

Veruje se da su Džun, dr Dejvid Tajrel i njihov saradnik Toni Voterson škovali ime "koronavirusi" zbog krune koja česticama virusa daje poznati izgled.

Džun je nakon toga nastavila svoju brilijantnu karijeru, a kasnih osamdesetih je upravo ona pomogla u proizvodnji mikrografa HIV virusa. Umrla je od srčanog udara 2007. godine.

Nakon pandemije COVID-19  njeno istraživanje je ponovo primećeno. BBC je opisao Džun kao "ženu koja je otkrila prvi koronavirus". Profesor Hug Penington napomenuo je da su Kinezi koristili njene tehnike za identifikaciju COVID-19 i da je njen rad pomogao ranoj identifikaciji. 

kurir.rs/vikipedija

POGLEDAJTE BONUS VIDEO:

Prijavite se na newsletter.

Svakog dana besplatan pregled vesti na vaš e-mail.

* Obavezna polja

RAZMENA SADRŽAJA

Inicijalizacija u toku...