NE VODITE LJUBIMCA AKO NISTE PITALI, IZUVAJTE SE U TUĐOJ KUĆI: Ovo je 15 PRAVILA kako treba da se ponašate kad idete U GOSTE
Foto: Profimedia

I ovo je postkovid sindrom

NE VODITE LJUBIMCA AKO NISTE PITALI, IZUVAJTE SE U TUĐOJ KUĆI: Ovo je 15 PRAVILA kako treba da se ponašate kad idete U GOSTE

Žena -

Sada kada su ublažene zaštitne mere od korone i kada smo u mogućnosti da češće posećujemo prijatelje, izgleda da smo zaboravili kako da se ponašamo izvan sopstvenog doma.

U svojoj kući možemo da se raspištoljimo kako hoćemo, ali neke stvari su u tuđoj – NEDOZVOLJENE!

Ovo su 15 najčešćih grešaka koje danas mnogi rade kada krenu u goste i 15 saveta kako treba da postupe:

Kuća, Saveti, Trikovi, Savet, Dom, Domaćinstvo

1. Ne idite praznih ruku

Bilo da prisustvujete porodičnoj večeri, obroku sa kolegama ili ponovnom okupljanju sa prijateljima, iskazivanje poštovanja prema domaćinu smatra se dobrim bontonom. To ne mora da bude veliki ili skup poklon, ali jednostavan gest da se zahvalite na gostovanju može biti veoma važan. Uobičajeni pokloni uključuju cvet, čokoladu, flašu vina.

2. Nemojte dovoditi četvoronožne prijatelje, a da prethodno niste pitali domaćina

Kuća, Dom, Pozitivna Energija, Feng šiu

Ma koliko ih vi voleli, ovo može da iznenadi domaćina i možda vaš ljubimac neće biti dobrodošao gost. Umesto da pretpostavljate da će to biti u redu, uvek proverite da li će domaćini biti zadovoljni ako ga povedete. Obavezno unapred treba da pitate i da li je neko alergičan na dlaku, ako ima dece da li vole ili se plaše životinja, ima li kućnih ljubimaca kod samog domaćina.

3. Skinite cipele kada uđete

Različita domaćinstva imaju različite poglede na cipele u kući, pa je najbolje da se uverite da li ste na istoj strani. Kada stignete do ulaznih vrata, dobar bonton nalaže da skinete cipele pre nego što prođete kroz kuću, osim ako vlasnik kuće ili stana insistira da ostanete obuveni.

4. Raskomotite se

Online kupovina, Hangar, Prometz, Civiluk, Vesalica, Odeca, Odlaganje, Jakne, Prakticno
foto: Promo

Čak i ako ne planirate da ostanete dugo, raskomotite se kada uđete u tuđi dom. Za vlasnika kuće, gosti koji su obučeni za boravak napolju može biti uznemirujući osećaj, brinuće da li vam je neudobno, hladno... Neće moći da se opuste dok vi izgledate kao da ste spremni da odmah krenete.

5. Izbegavajte da odmah tražite ViFi kod

Ne budite zalepljeni za svoje mobilne telefone, nepristojno je da tražite ViFi kod kada ste u poseti prijatelju ili članu porodice. Čak i ako ste u poseti bliskom prijatelju, sačekati malo pre nego što izvadite telefon i pokušate da se povežete na ViFi.

6. Držite telefon dalje od stola za kojim ćete jesti

Viber, Mobilni Telefon
foto: Shutterstock

Nakon što su se vaši domaćini potrudili da serviraju divan obrok, stavljanje telefona kraj tanjira zaista je nepristojan gest. Umesto toga, uživate u jelu i nesmetanom vremenu sa svojim voljenima i prijateljima.

7. Izbegnite iskušenje da otvorite frižider ili ormarić

Ne njuškajte, držite se podalje i od frižidera i kuhinjskih ormarića vašeg domaćina. Mnogi će se, ako ih otvorite ili čačkate po njima, da se osećaju krajnje neprijatno. Ako vam nešto treba – pitajte.

8. Operite ruke pre jela

pranje ruku, dezinfekciono sredstvo
foto: Shutterstock

Zbog korone ste valjda navikli da perete ruke više nego ikad, to treba da učinite i pre nego što sednete za sto da uživate u obroku. Pitajte domaćina gde je najzgodnije da to obavite.

9. Sačekajte da vam domaćin ponudi hranu

Ne trpajte hranu prvi u tanjir, može da se protumačiti kao loše ponašanje, posebno ako niste posebno bliski sa vlasnikom kuće. Sačekajte da vam se ponudi hrana ili pitajte da li možete da jedete hranu koja vam je na dohvat ruke i izostavljena.

10. Cenite i prihvatite hranu koja vam se nudi

stomak, jelo
foto: Shutterstock

Ako je domaćin uložio vremena i truda da napravi hranu i pripremi piće za svoje goste, nepristojno je ako to potpuno odbijete. Uživajte u njihovim ponudama, čak i ako je to samo u malim količinama. Naravno, ovo možda nije primenljivo ako imate posebne potrebe u ishrani ili se neplanirano negde pojavljujete, ali ljudi često vole da vide svoje goste kako uživaju u njihovom gostoprimstvu.

11. Koristite podmetač kada odlažete piće

Ne ostavljajte nikad ružne tragove prstena čaše na površini stola, a posebno ako nije vaš! Uvek tražite podmetač pre nego što spustite piće. Ako domaćin ne koristi podmetače, bar ste pitali.

12. Ne ulazite u spavaće sobe bez dozvole

Brava, Kvaka, Vrata
foto: Shutterstock

Spavaća soba je jedan od najličnijih i najprivatnijih delova naših domova, zbog čega bi trebalo da je se klonite, osim ako niste pozvani unutra. Držanje zajedničkih prostorija, kao što su dnevna soba i kupatilo će obezbediti da ne rizikujete da pređete granice i učinite da se vaš domaćin oseća neprijatno.

13. Držite noge dalje od nameštaja

Navikli da stavljate noge na stolić za kafu, ili da se opuštate preko sofe u svom domu? Ne radite nikako to kod nekog drugog! Čak i ako ponesete sa sobom čiste čarape ili papuče, ovo je znak nepoštovanja doma domaćina, makar to bio i blizak prijatelj.

vodokotlić
foto: Profimedia

14. Uvek pustite vodu u toaletu

Iako ovo može izgledati očigledno, nemaju svi naviku da ispiru toalet nakon upotrebe. Bez obzira na to da li ste u misiji da uštedite vodu u svom domu, obavezno isperite vodu kada gostujete u tuđem. I s tim u vezi, uvek se uverite da je poklopac toaleta spušten nakon upotrebe.

15. Zadržite mišljenje šta vam se ne sviđa u domu domaćina za sebe

I na kraju, negativni komentari o izgledu kuće vaše porodice ili prijatelja mogu se shvatiti na pogrešan način. Čak i ako imate dobre namere, svaku kritiku zadržite za sebe osim ako vas ne pitaju za vaše mišljenje. Na kraju krajeva, svi imaju različite ukuse!

Kurir.rs/House Beautiful/B.M.

Bonus video:

02:39

Prva nedelja Velikog posta: Ovo su crkvena pravila za početak duhovnog čišćenja

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track