EVO KAKO DA POVEĆATE NIVO 3 SVETA HORMONA SREĆE! Bez njih nam život ne bi bio isti, a sa njima se osećamo kao da LETIMO!
Foto: Profimedia

SREĆA JE NAJVAŽNIJA

EVO KAKO DA POVEĆATE NIVO 3 SVETA HORMONA SREĆE! Bez njih nam život ne bi bio isti, a sa njima se osećamo kao da LETIMO!

Žena -

Serotonin, dopamin i endorfin su poznati hormoni sreće, a spoljni faktori u velikoj meri utiču na njihovo lučenje, a samim tim i na vaše dnevno raspoloženje.

Devojka, Sreća, Smeh, Radost
foto: Shutterstock

Hormoni imaju veliki uticaj na našu svakodnevicu, a glavni je čuveni trio čije aktiviranje podstiče velika osećanja. Endorfini, serotonin i dopamin su veoma poželjni, a postoji nekoliko načina da se poveća nivo hormona sreće, prenosi B92. Hormoni su mali prenosioci poruka iz jedne telesne ćelije u drugu posebnim oblikom hemijskog delovanja i snažno utiču na raspoloženje. Na sreću, spoljašnji faktori kao što su ishrana, aktivnosti i hobiji mogu uticati na njihovo lučenje. Endorfin Biohemijsko jedinjenje nastalo u hipotalamusu nas smiruje i pruža osećaj zadovoljstva i neutrališe višak adrenalina. Endorfin služi telu da se bori protiv bolova i služi kao zaštita od preranog starenja ćelija. Endorfin se može lučiti i prisećanjem na prijatno i veselo sećanje, pa nije uzalud koncentrisanje i razmišljanje o nečemu lepom.

Sreća
foto: Profimedia

Serotonin Još jedan "hormon sreće" je serotonin, koji igra ključnu ulogu u održavanju ravnoteže raspoloženja. Ljudi sa niskim nivoom serotonina često pate od depresije, a ovaj hormon se može naći u mozgu, crevima i krvi.

sreća, radost, smeh, osmegh
foto: Profimedia

Dopamin Najpoznatiji hormon se luči svaki put kada radimo nešto što nam pričinjava zadovoljstvo, a to mogu biti aktivnosti poput konzumiranja omiljene hrane ili seksualne aktivnosti. Dopamin je hemijski veoma sličan adrenalinu, ali se ipak razlikuju po jednoj grupi molekula.

sreća, drugarice
foto: Profimedia

Kako povećati nivo hormona sreće? Lučenje hormona sreće može se u velikoj meri podstaći pravilnom ishranom, a neke od namirnica su se izdvojile svojim pozitivnim dejstvom.

  • Tamna čokolada sadrži serotonin i stimuliše proizvodnju endorfina.
  • Integralne žitarice, kao i voće i povrće takođe stimulišu proizvodnju hormona sreće.
  • Riba, laneno seme i orašasti plodovi regulišu količinu neurotransmitera u mozgu.
relaks, odmor, radost, opuštanje
foto: Profimedia

Osim dijete, fizička aktivnost podstiče i proizvodnju hormona sreće, pa je redovno vežbanje odlično za dobro raspoloženje. Takođe, slušanje omiljene muzike pozitivno utiče na raspoloženje, kao i ples i pevanje. Pored ishrane i aktivnosti, sunčevi zraci i vitamin D imaju veliki uticaj na vaše raspoloženje, tako da opuštena šetnja na suncu može promeniti vaš dan na bolje.

(Kurir.rs / B92.rs)

Bonus video:

00:03

Sramna scena u tržnom centru Rakovica čovek viri u kabinu dok se devojka presvlači

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track