SNAGA NA USTA ULAZI: Počela je sezona PREHLADE I GRIPA, evo kako da ojačate imunitet i ostanete ZDRAVI putem domaćih NAMIRNICA!
Foto: Shutterstock

PRIPREMITE SE

SNAGA NA USTA ULAZI: Počela je sezona PREHLADE I GRIPA, evo kako da ojačate imunitet i ostanete ZDRAVI putem domaćih NAMIRNICA!

Žena -

Osvrćući se oko sebe verovatno ste zapazili da sve veći broj ljudi kija ili kašlje. Drugim rečima počela je sezona prehlade i gripe. Ako ne želite da zaglavite u krevetu slinavi i sa visokom temperaturom, onda vodite računa šta unosite u svoj organizam.

Prvo što primetite na svom organizmu kad se prehladite jeste da vam je pao imunitet. S obzirom da se svakodnevno krećete među ljudima, vrlo lako možete i vi zapasti u muku kašljanja, kijanja ili šmrcanja. Stoga pogledajte na koji se način možete sačuvati do prehlade ili gripe.

Beli luk
foto: Profimedia

Uvedite u ishranu beli luk

Beli luk mnogi smatraju prirodnim antibiotikom. Ali se često i izbegava radi neprijatnog mirisa koji se ispušta zadahom.

Metaanaliza 12 studija, objavljena u februaru 2020. godine u jednom naučnom časopisu istakla je da beli luk ima jako antibakterijsko dejstvo koje podiže imunitet.

Pitanje imuniteta se posebno aktuelizovalo u okolnostima epidemije i prehlade, a iako nema dovoljno dokaza koji bi sigurno potvrdili da će beli luk sprečiti ili lečiti prehladu, može da odigra značajnu ulogu u odbrambenim mehanizmima tela na nekoliko načina. Dokazano je da biljna supstanca alicin koja se nalazi u velikim količinama u belom luku ima jako antibakterijsko dejstvo. Tu su antivirusna svojstva koja mogu da deluju na dva načina, blokiranjem ulaska virusa u ćelije i jačanjem imunološkog odgovora.

Inače, beli luk je i jedan od najjačih antioksidanata.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

01:29

Sezonski grip i korona: Maske sprečavaju širenje oba virusa

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track