SAMO OVA TEHNIKA JE DELOTVORNA: Uspavajte BEBU za samo 13 minuta
Foto: Profimedia

ISTRAŽIVANJE

SAMO OVA TEHNIKA JE DELOTVORNA: Uspavajte BEBU za samo 13 minuta

Žena -

Japanski i italijanski naučnici predložili su metodu uspavljivanja uplakane bebe za samo 13 minuta. Tvrde da će roditelj dete smiriti tako što će ga držati u naručju i pritom se kretati te ga, nakon što zaspi, neće prenaglo položiti u krevetić.

Dete treba priljubiti uz telo i nositi ga pet minuta ujednačenim tempom bez naglih pokreta napisali su naučnici u časopisu "Current Biology". Kad dete zaspi roditelj i dalje treba da ga drži u naručju i da ostane u sedećem položaju još pet do osam minuta pre nego što ga položi u krevetac.

majka, beba, novorođenče
foto: Profimedia

Mnogi roditelji pate zato što im beba noću plače. To je veliki problem, posebno za neiskusne roditelje, koji može znatno podići nivo roditeljskog stresa i u retkim slučajevima čak da dovede do zlostavljanja deteta", rekla je rekla je jedna od autora studije Kumi Kurod.

Kuroda i njene kolege su pratili kako deca reaguju u ovim situacijama: - dok ih majke drže u naručju i za to vreme šetaju, - dok ih drže u naručju u sedećem položaju, - dok leže na krevetu i u situaciji kad se kolevka nežno ljulja.

Njihovo ponašanje snimale su kamere, a uređaji za EKG merili su im otkucaje srca.

beba, plač, suze
foto: Profimedia

Uplakana deca smirila su se već nakon 30 sekundi nošenja, a otkucaji srca su im se usporili. Sva su deca prestala da plaču, a pola ih je zaspalo. Ali, kad su ih majke odmah položile u krevetić, gotovo ih se trećina probudila već za 20 sekundi. Verovatnoća da će se probuditi bila je mnogo manja kad su ih majke nakon uspavljivanja držale u naručju još nekoliko minuta.

Sličan smirujući učinak imalo je stavljanje deteta u krevetić za ljuljanje. Suprotno je bilo ako su majke pokušale smiriti dete sedeći s njime u naručju ili ako su ga položile u krevetić.

Otkucaji srca u tim situacijama odmah su im porasli, a isto se dogodilo ako je majka naglo prestala hodati. Iako je svaka beba drugačija, ova je tehnika pokazala najviše uspjeha među rasplakanim bebama.

U ovom istraživanju učestvovalo je 21. dete.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

07:18

PRVA BEBA KOJU JE ENGLESKA KRALJICA DRŽALA BIO JE ALEKSANDAR KARAĐORĐEVIĆ Ambasadorka Joksimović otkrila NEVEROVATNE NEPOZNANICE

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja