OJAČAJTE MUKOZNI IMUNITET: Prva linija odbrane od virusa i bakterija, evo zašto je to MNOGO bitno i kako se najbolje zaštititi
Foto: Shutterstock

PERIOD PREHLADA

OJAČAJTE MUKOZNI IMUNITET: Prva linija odbrane od virusa i bakterija, evo zašto je to MNOGO bitno i kako se najbolje zaštititi

Žena -

Jesenji i zimski period je pravi izazov za dečiji organizam.

Pad temperature, vetrovi i kiše lako doprinesu da nam se zdravlje malo pogorša. Mnogi roditelji se pitaju - kako podići imunitet? Rešenje je možda briga o imunitetu sluzokože.

Imuni sistem limfoidnog tkiva povezan sa sluzokožom (MALT), kolokvijalno nazvan imunitet sluzokože, najveća je komponenta celokupnog imunog sistema koja je evoluirala da obezbedi zaštitu u sluzokoži.

Imunitet, Deca
foto: Shutterstock

Epitel sluzokože, čija je ukupna površina 100 puta veća od površine kože, istovremeno je prva linija odbrane i glavna ulazna tačka za mnoge patogene.

Urođeni i adaptivni mehanizmi štite površine sluzokože (uključujući kožu, digestivni trakt, urogenitalni sistem i respiratorni trakt) od potencijalnih patogena i takođe štite od neodgovarajućeg odgovora na bezopasne proteine kao što su hranljivi sastojci i alergeni. Imunitet sluzokože se sastoji od anatomski udaljenih, ali fiziološki povezanih komponenti, uključujući:

GALT - limfoidno tkivo povezano sa crevima

BALT - limfoidno tkivo povezano sa bronhijama

NALT - limfoidno tkivo povezano sa nosom i grlom

Na površini sluzokože nalazi se raznovrsna mreža imunih ćelija koje zajedno sa mikrobiomom (grupom bakterija) koji održavaju homeostazu i brinu o našem imunološkom sistemu. Ukratko, možemo reći da gde god postoji bilo kakva sluzokoža, tu je „tajno oružje" našeg tela, koje je uvek spremno da se odbrani.

imunitet, ishrana, posao
foto: Shutterstock

Dakle, ako želimo da vodimo računa o svom imunitetu, pre svega treba da vodimo računa o imunitetu sluzokože - ako naša "prva linija odbrane" funkcioniše kako treba, naše telo će moći da se odbrani.

Pre svega, zapamtite da pijete pravu količinu vode, jedete zdravu i izbalansiranu ishranu, redovno vežbate i vlažite vazduh tokom grejne sezone. Raznovrsna ishrana i zdrav način života neophodni su za očuvanje zdravlja.

(Kurir.rs/Najžena)

Bonus video:

02:24

MILOVO SVE ILI NIŠTA! Raković: Izgubi li izbore u maju, izgubiće imunitet PRETI MU ZATVOR ZBOG ŠVERCA CIGARETA?!

Prijavite se za kurir 5 priča
Naš dnevni izbor najvažnijih vesti

* Obavezna polja
track